Kripos: Større narkotikabeslag enn noensinne
De siste ti årene har det vært en synkende trend i antall narkotikasaker hos Kripos. Men mengdene beslag er likevel større enn noensinne.
– Antall narkotikasaker som sendes inn til oss, er det laveste siden årtusenskiftet, sier seksjonsleder Kari Frey Solvik i Kripos i en pressemelding.
I fjor ble det registrert 15.222 saker, noe som er 11 prosent færre enn året før. Trenden har vært synkende siden 2014, men årsaken til dette er ikke kjent.
– Kripos vurderer ikke årsakssammenhengene bak nedgangen, men ser på mengder, styrkegrad og typer stoff. Vi sitter ikke på det totale bildet for årsaker til beslagsutviklingen, sier Solvik.
Mer hasj og marihuana
Samtidig har beslagene blitt større enn før. De største beslagene dreier seg i hovedsak om hasj og marihuana, opplyser Solvik.
– Mengdene er nesten det dobbelte av gjennomsnittet for det siste tiåret. Samtidig er det en reduksjon i antall cannabisbeslag sammenlignet med året før, sier Solvik.
Det største hasjbeslaget var på 360 kilo og skjedde ved grenseovergangen ved Svinesund. De tre største hasjbeslagene, som til sammen var på 586 kilo, ble alle gjort på Svinesund.
Det ble også gjort flere store marihuanabeslag, hele 17 store beslag sammenlignet med fire året før. Denne økningen skyldes hovedsakelig at beslagene er gjort fra reisende med fly fra land hvor marihuana er legalisert.
– Her er tilgangen ofte høy, men prisen lav, forklarer Hans Wilhelmsen, seksjonssjef for område Gardermoen i Tolletaten.
Mindre mengder kokain og MDMA
Også beslag av kokain skjer hyppigere. I fjor ble det registrert en økning på 16 prosent i kokainbeslagene, men mengden er noe lavere enn før.
Samtidig var det færre MDMA-beslag i fjor, en nedgang som har vært tydelig de siste årene, påpeker Solvik.
– Ifølge Det europeiske overvåkingssenteret for narkotika og narkotikamisbruk (EMCDDA) har MDMA-bruken i Europa gått ned under covid-19 og har foreløpig ikke tatt seg opp igjen til samme nivå som tidligere, sier han.
De syntetiske opioidene etonitazepyn og metonitazene ble i fjor beslaglagt for første gang i Norge.
– Disse stoffene er vært potente, og det er stor risiko for overdose og overdosedødsfall ved inntak av disse, sier Solvik.