AVTALE: Onsdag formiddag ble avtalen mellom politiet og Næringslivets Hovedorganisasjon signert av politidirektør Odd Reidar Humlegård og administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund. Til stede var også Securitas, Nokas og flere representanter fra NHO. Avtalen bunner i et felles ønske om å forebygge kriminalitet, og opprettholde ro og orden.
Liv Rønnaug Lilleåsen
Signerte avtale mellom politiet og vekterne: – Dette gjør Norge sikrere
I dag undertegnet politiet og sikkerhetsbransjen avtalen.
I morgentimene i dag tidlig oppdaget en vekter ubehagelig lukt og en mulig lekkasje på et utested ved Bragernes torg i Drammen. Han ringte politiet, som straks rykket ut og fikk sperret av området.
Dette er et lite, men et godt eksempel på hvordan samarbeidet mellom politi og vektere skal være.
For et par timer senere inngikk nemlig politiet og sikkerhetsbransjen en nasjonal samarbeidsavtale, signert av politidirektør Odd Reidar Humlegård og NHO-direktør Kristin Skogen Lund.
Humlegård er svært fornøyd.
– I mange år har vi samarbeidet godt med vekterne rundt om i det ganske land, så dette er mer en formalisering. Målet er å sikre det gode samarbeidet for å forebygge og bekjempe kriminalitet, samt opprettholde sikkerhet, ro og orden. Dette styrker politiet og styrker vekterbransjen, som igjen er med på å gjøre Norge sikrere.
Dette innebærer blant annet at politi og sikkerhetsbransje skal involverer hverandre i krise- og beredskapsarbeid, aktuelle planer, øvelser, læring og evaluering, og ved større hendelser vil roller og ansvar bli tydeligere.
Leide inn vektere på legevakta
Politiforum har tidligere skrevet om Asker og Bærum legevakt som har leid inn vektere fordi de mener responstiden til politiet har blitt for dårlig.
De har fryktet for sikkerheten etter at operasjonssentralen i Sandvika ble lagt ned, som følge av politireformen og sammenslåingen til Oslo politidistrikt.
– Betyr denne samarbeidsavtalen at den private sikkerhetsbransjen vil overta en større del av politiets oppgaver?
– Nei, vekterne skal ikke overta politiets oppgaver. Det er mye som gjøres av vekterne som ikke politiet har kapasitet til - om det er ute på kjøpesentre eller utesteder. Men de har jo ingen politimyndighet, likevel kan de bidra med for eksempel gode observasjoner og overvåkingsbilder. Nå er samarbeidet forankret i toppen, slik at vi kan involvere hverandre og dele erfaringer.
– Politiets monopol er absolutt
Dette understreker også NHO-direktør, Kristin Skogen Lund.
– Politiets monopol er selvfølgelig absolutt - det er jo ikke sånn at vektere skal begynne å bli politi. Men man kan fort komme i en situasjon hvor det for eksempel er vektere på et kjøpesenter som er først på åstedet. Nå kan vekterne bli mer bevisste på hvordan de skal håndtere ulike situasjoner i påvente av politiet. Eller lære å bistå politiet når de er der. Slik spiller vi hverandre gode.
Avtalen, som er en intensjonsavtale, har vært ute på høring i politiet, og skal presenteres for alle landets politimestre til uka. Deretter skal politidistriktene inngå lokale avtaler med sikkerhetsbransjen.
Bakteppet til avtalen er pilotprosjektet mellom Oslo politidistrikt og NHO Service fra 2015.