Kroppskamera:

Høyre vil stille spørsmål til justisministeren om kroppskamera

− Det er spesielt at regjeringen selv sier de er positive til mer kunnskap om bruk av kroppskamera, men når det kommer til stykket prioriter de det ikke, sier Høyres Mari Holm Lønseth.

ØNSKER FORTGANG: Mari Holm Lønseth, justispolitisk talsperson for Høyre og medlem av justiskomiteen på Stortinget.
Publisert

− Jeg vil be justisministeren svare på hva hun vil gjøre for å få fortgang i utredningen, sier Lønseth som er justispolitisk talsperson for Høyre.

I januar 2023 ba Justis- og beredskapsdepartementet Politidirektoratet (POD) om å gi en vurdering av innføring av kroppskamera i det norske politiet. 

Senere ble det også kjent at POD skulle gå i gang med testing av kroppskamera i år.

Men Politiforum skrev tidligere denne uken at et slikt prosjekt verken er besluttet eller at det finnes penger til å gjennomføre det.

Flere nordiske land har tatt i bruk teknologien, nå senest Island.

− Handler om å trygge politifolk

Lønseth mener det er gode grunner til å få mer kunnskap om bruk av kroppskamera for politiet. 

− Det handler om å trygge politifolk på jobb. Det er eksempler på at politifolks arbeid i krevende situasjoner blir filmet av andre, publisert og tatt ut av sammenheng, sier hun.

TESTET I 2015: Slik så kroppskameraene Oslo politidistrikt testet ut.

En spørreundersøkelse Politiforum har gjort blant medlemmer i Politiets Fellesforbund (PF), viser at politifolk er positive til kroppskamera. 

Flere politikere, samt PF, har gitt kroppskamera tommel opp.

POD svarte Justisdepartementet i fjor og løftet frem flere problemstillinger knyttet til kroppskamera. Prosedyrer og personvern står sentralt.

Dette trekkes også frem av politikeren.

− Det er også viktig for innbyggere som skal være trygge på at politifolk ikke bruker mer makt enn nødvendig. Samtidig er det for eksempel noen personvernutfordringer med bruk av kroppskamera som gjør at det trengs en utredning, sier Lønseth.

Har økt grunnfinansieringen

Statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet har uttalt til Politiforum at på generelt grunnlag har regjeringen gjennom revidert nasjonalbudsjett for 2024 prioritert en kraftig økning i grunnfinansieringen av politiet. 

− En del av denne bevilgningen skal benyttes til blant annet investering og bruk av nødvendig utstyr for å sikre godt politioperativt arbeid, som spesialutstyr og tekniske løsninger som kroppskamera. Og det er bra at POD ønsker å få mer kunnskap om dette temaet, sier Aasen.

Lønseth understreker at det er regjeringens ansvar å gi politiet nok ressurser til å ta i bruk ny teknologi.

− De siste årene har det blitt færre politifolk i landet, samtidig som kriminaliteten blir mer alvorlig. I en sånn situasjon er det forståelig at politiet vil bruke mest mulig penger på politiressurser. 

LES OGSÅ: Ikke besluttet om Politidirektoratet skal teste ut kroppskamera

Powered by Labrador CMS