Ikke besluttet om Politidirektoratet skal teste ut kroppskamera

Politidirektoratet forteller et slikt prosjekt verken er besluttet eller at det finnes penger til å gjennomføre det.

TESTET UT: Slik var kroppskameraene som Oslo-politiet testet ut i 2015.
Publisert Sist oppdatert

I januar 2023 ba Justis- og beredskapsdepartementet Politidirektoratet om å gi en vurdering av innføring av kroppskamera i det norske politiet. 

Noen måneder senere fortalte politidirektør Benedicte Bjørnland til NRK at kroppskamera skal testes ut i år, altså 2024. Tidligere har kroppskamera litt testet i en prøveordning i Oslo i 2015.

En spørreundersøkelse Politiforum har gjort blant medlemmer i Politiets Fellesforbund (PF), viser at politifolk er positive til kroppskamera. Flere politikere, samt PF, har gitt kroppskamera tommel opp.

Mener de mangler penger

Nå viser det seg imidlertid at det er flere usikre momenter ved testingen. Politidirektoratet forteller et slikt prosjekt verken er besluttet eller at det finnes penger til å gjennomføre det. 

Politiinspektør Cathrine Kveseth Syljuer er fagansvarlig for kroppskamera i Politidirektoratet:

− Det korte svaret er at det er ikke besluttet enda om politiet skal opprette et prosjekt som skal utforske en eventuell innføring. For det er sånn at før man kan gå i gang med et prosjektarbeid som for eksempel involverer flere politidistrikt, så må vi avklare spørsmål om finansiering og prioritering, og det er per nå ikke landet.

− Men så har vi også fått med oss at det skjer ting i samfunnet og at det er fokus på dette, så vi er i en planleggingsfase nå, og selv om det er mange spørsmål vi ikke har svar på, så har vi satt i gang noen innledende undersøkelser i POD slik at vi raskt skal være klare til å bevege oss fremover dersom beslutningen om at man skal sette i gang med et prosjekt, skulle komme.

Statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet sier til Politiforum at på generelt grunnlag har regjeringen gjennom revidert nasjonalbudsjett for 2024 prioritert en kraftig økning i grunnfinansieringen av politiet. 

- En del av denne bevilgningen skal benyttes til blant annet investering og bruk av nødvendig utstyr for å sikre godt politioperativt arbeid, som spesialutstyr og tekniske løsninger som kroppskamera. Og det er bra at POD ønsker å få mer kunnskap om dette temaet, sier Aasen.

Mye handler om personvern

Kveseth Syljuer i POD sier de har foreslått at kroppskamera skal inn i en prioriteringsdiskusjon i POD, og at det også blir vurdert i den ordinære budsjettprosessen.

POD svarte Justisdepartementet i fjor og løftet frem flere problemstillinger knyttet til kroppskamera.

− Det har vært en liten dialog mellom POD og Justisdepartementet, men det er ikke bare å ta i bruk et kamera. Det er veldig mye som går på personvern som det er viktig at vi er ryddige rundt, og gjør grundige undersøkelser før vi eventuelt velger å sette i gang, sier hun.

Powered by Labrador CMS