Narkotika-forelegget:
– Vil kunne høyne terskelen for å anmelde alvorlige forhold
Norsk Narkotikapolitiforening mener politiet bør være forsiktige med å bruke overskuddsinformasjon fra fornærmede.
Denne uka avdekket VG at en 15 år gammel jente som hadde anmeldt et voldtektsforsøk, selv endte opp med å bli ilagt et forelegg for bruk av narkotika. Årsaken var at politiet hadde funnet et mobilbilde av at hun røyket hasj, mens de etterforsket overgrepssaken.
Lars Holmen, generalsekretær, i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) mener politiet bør være forsiktige med å bruke overskuddsinformasjon fra fornærmede i straffesaker.
– Vi kjenner denne saken kun slik den er omtalt i media, og tar forbehold om at saken kan ha sentrale detaljer som ikke har fremkommet. På generelt grunnlag bør politiet gjøre grundige vurderinger før man bruker overskuddsinformasjon fra fornærmede i straffesaker, for så å opprette saker mot fornærmede selv. Slik praksis er ofte uheldig, og vil åpenbart kunne bidra til å høyne terskelen for å anmelde alvorlige straffbare forhold, sier Holmen til Politiforum.
Blant de som reagerte sterkt på politiets håndtering av saken, var Venstre-politiker Abid Raja, som ba politiet snu i saken. Raja sa også at saken var et typisk eksempel på de forholdene som politikerne ønsker å gi helsevesenet ansvar for – å avkriminalisere.
Norsk Narkotikapolitiforening mener at et forbud mot bruk av narkotika er nødvendig, men Holmen sier man i tilfeller som med 15-åringen ikke nødvendigvis må opprette sak.
– Politiet kan velge andre alternativer enn anmeldelse. Avdekkingen av formentlig cannabisbruk i denne forbindelse kan f.eks. følges opp med bekymringssamtale, involvering av foreldre og formidling av hjelpetilbud fra kommunen, sier Holmen.
Han mener det uavhengig av denne saken er viktig at samfunnet reagerer og følger opp ungdom som eksperimenter med narkotika.
– Bot er imidlertid ofte en dårlig løsning for denne gruppen. Politiet bør velge de alternativer som best kan hjelpe den enkelte og skape en positiv endring. Såfremt man ikke begår gjentatt kriminalitet, sikrer Politiregisterloven at ungdom ikke lenger får brukersaker på rullebladet, sier Holmen i NNPF.