Ta vare på politibetjentene

Ikke rør særaldersgrensen, skriver redaktør Ole Martin Mortvedt.

Du vet hvem du ringer til hvis det skjer noe som er farlig. Du vet hvem du ringer til når det skjer noe ulovlig. Der andre løper bort, skal politifolk løpe inn. Der andre kan si at dette er for farlig, for stygt eller for ubehagelig, skal politifolk inn. Ofte bokstavelig talt. De skal gjenopprette ikke bare lov og orden, men de skal stå midt livstruende kaotiske situasjoner hvor det må improviseres langt utenfor det som noen gang er undervist fra noen skole. Vi forventer det. Og de politioperative er klare til å gjøre det. Hver dag.

Har du noen gang tenkt på hvordan dette virker på den enkelte kvinne og mann bak den blå uniformskjorta? Har du tenkt på hvordan det er å se inn i munningen på en pistol en brøkdel av et sekund før kula går i din retning. Har du tenkt på hvordan det er å bli truffet av kriminelles skudd, og bære både skade og minne resten av livet. Ikke bare for politibetjenten, men også barna og ektefelle.

Har du tenkt på hvordan det er å måtte se de groveste overgrepsbilder og filmer? Ikke ett og annet, men tusenvis. Det er jobben din. Fem dager i uka. Hvordan virker dette i forhold til egne barn og familielivet. Reportasjen fra siste Politiforum gir grunn til ettertanke.

LES OM OVERGREPSBØLGEN: Kristina har brukt mange timer på å se på overgrepsmateriale. Da hun gikk ut i fødselspermisjon, dukket bildene opp i hodet.

Har du tenkt på hvordan den var for han som heiste om bord en druknet person som har ligget lenge i sjøen. Så lenge at det hele revnet over ham i det den store håven svingte inn over rekka.

Vi kunne ha fortsatt med detaljerte historier som langt overgår fantasien. Historier som faktisk treffer politifolk plutselig og uten forvarsel. Situasjoner med synsinntrykk, lyder og lukter som ingen andre yrker er i nærheten av å utsettes for.

Det er direkte smålig av partiet Venstre å nå forsøke å rokke ved politiets særaldersgrense og vise til storsamfunnets behov for at politifolkene må jobbe lenger. De mange tusen politifolk som står på gjennom et langt yrkesliv får alle ulike belastninger. Ingen er like. Aftenposten har intervjuet tidligere Kripos-etterforsker Tore Per Bakken som nå jobber som utreder. Ti år etter at han pensjonerte seg fra politiet. Som dokumentasjon på at politifolk kan jobbe lenger. Tore Per Bakken er en robust type som gjennom jobben har sett langt flere omkomne personer enn de fleste andre. Det er ikke alle gitt å håndtere det slik som han. Men de som er preget av søvnløshet og tunge tanker, finner du ikke på forsidene. Mange går det fint med. Men et ukjent antall er alene med ettervirkningene.

Politiets særaldersgrense er ment å ivareta den særlige belastningen det er å være politi. Hvis partiet Venstre oppfatter at det ikke lenger er særlige belastninger knyttet til yrket, kan partiets justispolitiske representanter umulig ha fulgt med på utviklingen av politiarbeidet. Politiets særaldersgrense er en måte å vise forståelse og takknemmelighet for at denne yrkesgruppen tar store belastninger på vegne av deg og meg.

Powered by Labrador CMS