GRENSEKONTROLL: Grensekontrollavsnittet på Gardermoen skal i løpet av desember ansette 11 nye i både sivile stillinger og politistillinger.

Her er det 88.270 kroner i lønnsforskjell

Sivil grensekontrollør og grensekontrollør med politiutdanning er tilnærmet samme jobb, men det er stor forskjell i lønna.

Upublisert Sist oppdatert

Trafikken ved Oslo lufthavn Gardermoen har doblet seg de siste 20 årene, og pass og grensekontroll utgjør en stadig større del av politiets oppgaver.

Det å utføre kontroll av ID-dokumentene, gjøres flere steder av sivilt ansatte grensekontrollører. Ved Gardermoen jobber flere titalls politifolk, hvor 60-70 er politifolk av nærmere 200 ansatte.

Nå er politiet i gang med nye ansettelsesrunder, og i løpet av desember skal ytterligere 11 stillinger bli besatt.  

Dette gjelder stillinger ved 2.linje grensekontroll ved grensekontrollavsnittet på Gardermoen, både sivile stillinger som grensekontrollør og som politibetjent 1,2 og 3.

Men det er stor forskjell på lønna.

Mens en sivil grensekontrollør har en startlønn på 454.700 kroner, har en grensekontrollør med eksamen fra Politihøgskolen en startlønn på 366.430 kroner. Det gir en differanse på 88.720 kroner.

Driftsleder Eli Fryjordet forklarer dette slik: 

– Grensekontrollstillinger 2.linje sivil er utlyst etter gjeldende lønnsplan og praksis. Ved tilsetting av politibetjenter i samme funksjon følger lønnen av nåværende lønnsplan i Øst politidistrikt, hvor lønnen er tilsvarende politibetjenter på etterforskning. Lønnspolitikken i Øst politidistrikt skal nå revideres.

FLERE ANSATTE: For å møte trykket på antall reisende og mer grensekontroll, får politiet ved Oslo lufthavn Gardermoen enda flere ansatte i løpet av desember. Her er Eli Fryjordet, leder av felles enhet for utlending og forvaltning i Øst politidistrikt, og Lars Hegstad, seksjonsleder i grensekontrollen.

– Lønnsplan på etterskudd

PF-leder i Øst politidistrikt, Hans-Kristian Ek forteller at lønnsplanen er noe forsinket.

– Hovedgrunnen til at arbeidet med den nye lønnsplanen ikke er påbegynt ennå er fordi oppgjøret for lokale forhandlinger i 2016 først ble ferdig i september i år. Så vi ligger litt på etterskudd.

Begge stillingene har samme arbeidsoppgave som 2.linje saksbehandling i bort- og utvisningssaker og «oppgaver innenfor fagområdet som er pålagt fra ledelsen».

Forskjellen er at de politiansatte i tillegg har ordenstjeneste, vakt og patrulje og straksetterforskning, mens en grensekontrollør har mer publikumsbetjening. 

Når det gjelder kvalifikasjonskrav er det også store forskjeller.

I politistillingene, som får lavest lønn, kreves det blant annet politiutdanning, IP4-godkjenning, og det er ønskelig med erfaring fra utlendingsfeltet og/eller etterforskning, samt god muntlig/skriftlig fremstillingsevne på engelsk.

Følgende lønn tilbys av arbeidsgiver: 

  • Politibetjent 1: Fra 366.430 kroner.
  • Politibetjent 2: Fra 392.100 kroner.
  • Politibetjent 3: Fra 482.500 kroner.

Mens av en grensekontrollør, som tjener bedre enn de politiansatte, kreves det norsk statsborgerskap, generell studiekompetanse, førerkort klasse B, interesse for utlendingsfeltet og kulturforståelse, og det er ønskelig med erfaring fra saksbehandling i bort- og utvisningssaker.

Følgende lønn tilbys av arbeidsgiver: Fra 454.700 kroner.

Opp til behandling i desember

Med et større trykk i grensekontrollen har driftsleder Fryjordet tidligere ansatt 27 nye faste sivile grensekontrollører og seks politistillinger.

Nå kommer altså ytterligere 11.

– Vi håper at vi kan tilsette dem så raskt som mulig, og politiansettelsene skal etter planen opp i ansettelsesrådet i midten av desember.

Powered by Labrador CMS