Lyste ut patrulje-stilling i Oslo: Fikk 904 søkere
- Helt vanvittig, sier Ørjan Hjortland i PF. Han mener dette viser hvor vanskelig det er for nyutdannede å få jobb.
Kampen om jobbene blant nyutdannede politifolk er stor. Som Politiforum tidligere har skrevet, står 447 personer fra de siste fire studentkullene ved Politihøgskolen uten jobb, og snart går nye 400 tredjeårsstudenter ut av Politihøgskolen.
Blant de som fullførte bachelorutdnningen som politi i 2023, var kun fire personer ansatt i en fast politistilling per 31. desember 2023.
Da Oslo politidistrikt lyste ut stillinger ved patruljeseksjonen nylig, fikk de hele 904 søkere.
- Søkertallene til stillinger ved patruljeseksjonene i Oslo politidistrikt har over tid vist seg å være attraktive stillinger for politiansatte, og som arbeidsgiver er dette noe vi er veldig takknemlige for siden Patrulje utfører svært viktige oppgaver for innbyggerne, sier HR-sjef i Oslo politidistrikt, May Kristin Fønnebø.
Hun ønsker ikke å svare på om dette, i tillegg til å bety at mange ønsker å jobbe i Oslo, også kan vise at det er mange som står uten jobb.
- Privilegerte
- Har dere hatt så høyt søkertall noen gang, på en stilling dere har lyst ut i Oslo?
- Oslo politidistrikt har også tidligere hatt rekrutteringsprosesser med høye søkertall, eksempelvis i 2020 hadde vi 1619 søkere på stillinger som politibetjent 1, sier hun.
- Hvordan blir det å skulle velge ut en person ut fra så mange søknader?
- Oslo politidistrikt har erfaring med å gjennomføre rekrutteringsprosesser med mange søkere, og det er en omfattende jobb der mange er involvert og vi legger grundig arbeid i å gjennomføre profesjonell utvelgelse, intervjuer og vurderinger. Vi ser oss som privilegerte som er så attraktive blant jobbsøkere, sier hun.
På spørsmål om hva hun tenker om at så mange nyutdannede står uten jobb, svarer hun at Oslo politidistrikt opplever det som viktig for samfunnsoppdraget at man får utdannet politi i arbeid.
- Helt vanvittig
Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund, mener det høye antallet søkere til patruljeseksjonen i Oslo viser hvor vanskelig det er for nyutdannede politifolk å få jobb.
- Det er helt vanvittig. Det viser dessverre den fortvilte situasjonen nyutdannede fra Politihøgskolen står i, sier Hjortland.
Han mener dette også viser at det var riktig at Politiets Fellesforbund arrangerte arbeidsledighetskonferansen 9. april.
- Når årets kull går ut fra Politihøgskolen i juni vil vi ha over 900 arbeidsledige nyutdannede politifolk. Det at det er 904 søkere til patruljeseksjonen i Oslo bygger oppunder den bekymringen vi har adressert tidligere. Det er også derfor vi har bedt om at opptaket til Politihøgskolen fryses neste år. Det er både økonomisk uforsvarlig og en ansvarsfraskrivelse ovenfor de unge å utdanne de til arbeidsledighet, og det er alvorlig at regjeringen ikke bevilger nok penger til å sette politiet i stand til å ivareta rettsikkerheten til innbyggerne, sier han.
Han legger til at Oslo er en attraktiv arbeidsplass, og at de er glad for det, men at man ikke kan være sikker på at vi i fremtiden vil ha den kompetansen vi trenger, dersom man ikke tar situasjonen med høy arbeidsledighet på alvor.
- Hvis det går for lang tid før de som er arbeidsledige tilbys en jobb i politiet, er jeg bekymret for at de vil gå over i andre karrierer, og at denne ressursen ikke lenger er tilgjengelig når vi trenger dem. Vi har en forventning om at politikerne tar dette på alvor. Staten har gitt disse unge menneskene verdens beste politiutdanning, en utdanning til en jobb som staten har monopol på. Politietaten og innbyggerne i Norge trenger hver eneste en av disse i jobb i politiet, sier Hjortland.
LES OGSÅ: Solberg: − Man har økt politiopptaket uten noen plan