Mæland om sex-ukultur: - Uakseptabelt
- Ett overgrep, eller en trakassering er en for mye. Det skal være trygt å jobbe i politiet og det skal være trygt å studere ved Politihøgskolen, sier Mæland.
I går uttalte politidirektør Benedicte Bjørnland til Politiforum at hun ble opprørt etter å ha fått høre om at enkelte politiansatte misbruker sin stilling overfor politistudenter eller andre ansatte, for å få sex. Dette kom fram i en rapport fra forskerne Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas.
- Jeg fikk høre om misbruk av posisjon for å oppnå seksuelle handlinger i bytte mot gunstige vakter eller gode referanser. Jeg fikk høre om festkultur – og om såkalt «knulle-torsdag» ved B3-leir. Instruktører beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, uttalte Bjørnland.
Nå kommenterer også justisminister Monica Mæland opplysningene.
Til Dagbladet sier hun at dette er uakseptabelt.
- Et overgrep, en trakassering, er ett for mye og slik skal vi ikke ha det i norsk politi, sier Mæland.
Hun forklarer at dette også har fått konsekvenser for enkelte.
- Vi vet at Vest politidistrikt har avdekket forhold som politimesteren har jobbet med en tid nå, men det må politidistriktene svare for, sier hun.
I januar i år publiserte forskerne Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas en kronikk i Politiforum, hvor de skrev om mannskultur, ledelseskultur, varslerkultur og «metoo». Her kom de blant annet med kritikk av Utrykningsenheten (UEH) i Vest politidistrikt, men de uttalte også at de mente dette ikke bare gjaldt politiet i Vest.
Politiforum har tidligere skrevet at Vest politidistrikt satte i gang en intern granskning for å ta et oppgjør med ukultur.
Mæland mener det er viktig at dette blir ryddet opp i fra topp til bunn.
- Så tror jeg mye har skjedd de siste årene. Tallene går i riktig retning, men det er ikke godt nok. Ett overgrep, eller en trakassering er en for mye. Det skal være trygt å jobbe i politiet og det skal være trygt å studere ved Politihøgskolen, sier Mæland, til Dagbladet.
Da politidirektør Benedicte Bjørnland kommenterte forskningsrapporten overfor Politiforum i går, sa hun at de nå vil ha en medarbeiderundersøkelse som eksplisitt spør om trakassering i mye mer detaljert grad.
- Erfaring viser at man må spørre ganske detaljert for å få gode svar. Vi må ha et godt faktagrunnlag, og vite om det gjelder spesielle politidistrikter eller ansattekategorier, for å vite hva som er de rette tiltakene å iverksette. Jeg opplever at jeg har med meg tillitsvalgte og hovedverneombudet i denne tilnærmingen, sa Bjørnland.
LES OGSÅ: Forskere slår alarm om sex-ukultur: - Jeg blir opprørt