Maktmiddelutvalget vil høre politifolks mening - men knapt noen har svart dem

Det regjeringsoppnevnte maktmiddelutvalget trenger svar fra 400 respondenter. Så langt har de fått svar fra 64.

Publisert Sist oppdatert

14. februar satte regjeringen ned et maktmiddelutvalg, som blant annet skal se på ulike modeller for politiets maktbruk. De skal også vurdere om endringer i politiets tilgang til maktmidler - som elektrosjokkvåpen, påvirker behovet for generell bevæpning.

Men for å få best mulig grunnlag for beslutningene sine, har maktmiddelutvalget sendt ut en spørreundersøkelse til rundt 700 ansatte i politiet. For at resultatet skal være representativt trenger de svar fra 400 respondenter.

Pål Lagestad, leder av maktmiddelutvalget.

Problemet er at de så langt ikke har fått flere enn 64 svar.

- Det finnes lite data på andre maktmidler enn skytevåpen, og når vi skal vurdere politiets bruk av maktmidler vil vi bygge på kunnskap, sier Pål Lagestad, leder av maktmiddelutvalget.

- Vi ønsker kunnskap fra politifolk i ulike funksjoner. Det er viktig for oss å få inn svar fra flest mulig, så vi kan vite litt om hvilke erfaringer politiet har med de ulike maktmidlene, sier Lagestad.

Undersøkelsen er godkjent av Politidirektoratet og Datatilsynet. Lagestad understreker at den er anonym.

LES OGSÅ: Setter ned bevæpningsutvalg

Sendt ut med feil tekst

Selve undersøkelsen heter «Politibetjenters erfaringer med maktmiddel», men Lagestad forklarer at det skjedde en feil da spørreundersøkelsen ble sendt ut.

- Jeg er litt ukjent med å sende ut nettbaserte spørreskjemaer. Derfor sendte jeg det først til noen politibetjenter i maktmiddelutvalget, med teksten «Tester ut dette». Men da jeg sendte ut den ekte undersøkelsen stod det fortsatt «Tester ut dette», og mitt navn, sier Lagestad.

Han legger til at han forstår at dette kunne virke uprofesjonelt, og lurer på om dette kan være en grunn til at det er få som har svart på spørreundersøkelsen.

Lagestad håper så mange som mulig sender inn sine svar på undersøkelsen, slik at utvalget får et best mulig grunnlag til å fatte sine beslutninger.

- Maktmiddelutvalget har fått innspill fra flere publikumsorganisasjoner, politidistrikter, og organisasjoner innenfor politiet. Vi skal fortsette med diskusjonene utover høsten, og rapporten skal være ferdig i september. Derfor ønsker vi svar fra spørreundersøkelsen så tidlig som mulig, hvor siste frist er i midten av august, sier Lagestad.

Han forklarer at de blant annet har spørsmål rundt bruk av maktmidler når det gjelder barn og psykisk syke, og hvilke maktmidler politifolk ønsker å ha med seg i tjenesten.

- Det er en del ting vi ønsker å kjenne til, når det gjelder hvordan ulike typer maktmidler påvirker politiets arbeid. Det handler om erfaringsbasert kunnskap, som vi kan bruke i vårt arbeid med å beskrive modeller for politiets maktbruk, sier han.

LES OGSÅ: Innfører elektrosjokkvåpen i politiet

Powered by Labrador CMS