Går hele Sør-Øst politidistrikt på langs: 300 kilometer for mangfold og tilhørighet
Politioverbetjent Camilla Hålien Johansen skal gå hele Sør-Øst politidistrikt på langs. – Politiet trenger å skape tilhørighet til alle, sier hun.
Ideen kom allerede høsten 2020. Som fersk radikaliserings- og mangfoldskontakt i Sør-Øst politidistrikt, lurte Johansen på hvordan hun best mulig kunne gjøre seg kjent med politidistriktet – og ikke minst synliggjøre seg selv.
En dag sendte mannen hennes en lenke til en TV-serie om Stormberg-gründer Steinar J. Olsen på «tanketurer» med forskjellige samtalepartnere ute i naturen.
– Det var inspirerende. Dette var midt under pandemien, og jeg tenkte det ville være en fin måte å møte folk utendørs på, uten restriksjoner. Da slo tanken meg at jeg kunne gå hele distriktet på langs, sier Johansen til Politiforum.
Skal ha med politidirektøren
Både sjefen, og spesielt ledergruppa i politidistriktet, tente på idéen. Noen utsettelser senere, tirsdag 26. april i år, startet turen fra Midtre Hallingdal politistasjon i Gol.
– Temaet for turen er å gå Sør-Øst politidistrikt på langs for mangfold. Utgangspunktet er at respekt, toleranse og åpenhet for ulikheter er den beste sikringen vi har mot kriminalitet og krenkelser av menneskeverd. Vi trenger menneskemøter, trenger å tåle at vi er ulike. Politiet trenger å skape tilhørighet til alle, sier politioverbetjenten.
Med seg på den første dagsetappen hadde hun to samtalepartnere: Politistasjonssjef for Gol og Hemsedal, Brit Fyksen, og faglig leder for nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet Monica Lillebakken.
Senere har forfatter og rådgiver Sylo Taraku, og fosterfar og ildsjel Egil Berli-Johnsen vært med i følget.
– Vi vil synliggjøre at det å skape tilhørighet er et samfunnsansvar, og derfor har vi også invitert inn andre som kjenner tematikken. Framover kommer vi til å ha med mange interessante folk. Både idrettspresidenten, folk fra Konfliktrådet og Finn Schjøll kommer, jeg skal ha med meg imamer og politidirektøren skal også være med på en etappe, sier Johansen.
Skriver dagbok underveis
Samtalene varer i en time-halvannen, og politioverbetjenten skriver dagbok underveis for å ta med seg læringspunktene til bruk på andre arenaer videre.
– Dette skal jo ha en effekt, sier hun.
En uplanlagt, men forventet effekt, er også de mange tilfeldige menneskemøtene underveis.
– Det gjør seg litt av seg selv, og er litt moro. Vi merker de tilfeldige møtene hele veien, enten vi er innom butikken eller møter folk som jobber langs veien. På de lite trafikkerte veiene stopper folk opp og spør om jeg vil sitte på. Jeg har fått donuts og lefser fra tilfeldige folk, forteller hun.
Johansen ble også intervjuet på radio i forkant av avreisen, og opplever at lokalavisene kaster seg på underveis. I tillegg er Nettpatruljen i Sør-Øst politidistrikt med i en følgebil, og de legger ut daglige oppdateringer fra turen på sosiale medier.
– At jeg går turen hadde ikke hatt noen effekt uten at det ble gjort kjent, understreker Johansen.
Har med tre par sko
Til sammen skal hun bruke nesten tre kontrastfylte uker på den over 300 kilometer lange turen fra fjellbygda Gol til sommerferieeldoradoet Kragerø. Med unntak av at hun planlegger å ankomme Kragerø politistasjon 13. mai, gjør sikkerhetshensyn at hverken reiseruta eller dagsplanene forhåndspubliseres.
– Men det er utrolig moro å få lov til å bruke tid på dette her. Det er takket være ledelsen, og det er så bra for politiet at vi kan gjøre noe slikt som dette. Vi merker det på folk vi møter og på trafikkbildet, hvor stor pris de setter på å oppleve nærpolitiet på kloss hold. Både jeg og følgebilen får mange tilbakemeldinger, sier Johansen.
– Det er en lang spasertur du har begitt deg ut på. Hva gjør du for å forebygge gnagsår?
– Jeg har med meg tre skopar. Foreløpig går det fint, smiler Johansen.
– Er dette noe du vil anbefale andre radikaliserings- og mangfoldskontakter å gjøre?
– Definitivt! Vi har et nettverk for oss med disse stillingene i politiet, og der har det allerede vært prat om det. Radikaliserings- og mangfoldskontakten i Møre og Romsdal foreslo at de kunne gå toppturer under mottoet «mangfold på topp», sier hun, og legger til:
– Men ja, jeg anbefaler virkelig dette. Det har vært en ordentlig hyggelig og takknemlig reise så langt.