Mehl og Vedum åpnet bedragerienheten på Gjøvik

Mandag ble Økokrims nye bedragerienhet åpnet på Gjøvik. Enheten skal ha 27 ansatte.

Trygve Slagsvold Vedum og Emilie Enger Mehl under Senterpartiets landsstyremøte tidligere i år
Publisert Sist oppdatert

Mandag ble enheten offisielt åpnet, med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til stede.

Bedragerienheten «skal jobbe på tvers av politidistriktene for å få et bedre overblikk over bedragerisaker» og vil ha «27 ansatte med tverrfaglig kompetanse fra blant annet politi, jus, teknologi, samfunnsvitenskap og økonomi», skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Jeg vet at opprettelsen av bedragerienheten betyr mye for Gjøvik. Etableringen av denne enheten vil sette Gjøvik på kartet som et senter for bekjempelse av bedrageri i Norge. Samtidig skal enheten bidra til en mer effektiv kriminalitetsbekjempelse i hele landet, sier Mehl i pressemeldingen.

Anbefalte Trondheim

Lokaliseringen til Gjøvik skjedde mot Økokrim-sjef Pål Lønseths anbefaling. Lønseth innstilte først på at enheten skulle legges til Trondheim, der det også fantes ledige lokaler.

Gjøvik var et langt dyrere alternativ fordi det her må sikres tilgang til nye lokaler for å huse Økokrims nye enhet, kunne Politiforum melde i fjor sommer.

Istedenfor besluttet regjeringen å legge enheten til Gjøvik, noe som forsinket oppstarten - som Lønseth selv håpte ville skje i løpet av 2023.

– Etableringen av enheten er imidlertid forsinket grunnet tiden det tok å få en politisk beslutning på plass, sa han i fjor.

Fryktet nedbemanning

Overfor Politiforum uttrykte også Lønseth bekymring for hvorvidt etableringen av bedragerienheten på Gjøvik ville føre til nedbemanning andre steder i organisasjonen.

– Når oppbemanningen av bedragerienheten på Gjøvik tiltar utover i 2024, vil Økokrim fortløpende måtte vurdere hvorvidt det er tilstrekkelige midler til å erstatte personell som slutter i andre deler av virksomheten, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

Politidirektoratets egen bemanningsstatistikk viser at det var drøyt 202 årsverk ansatt i Økokrim ved utgangen av august i år - noe som er nesten 21 årsverk flere enn på samme tid i fjor.

– Må være bevisste

I pressemeldingen fra departementet, understrekes det at bedragerier «utgjør en stadig større del av den registrerte økonomiske kriminaliteten».

– Kriminelle gjenger tjener enorme summer på slik svindel. Dette er en alvorlig trussel som krever en koordinert og målrettet innsats, og som regjeringen tar på alvor, sier justis- og beredskapsministeren i pressemeldingen.

– Vi lever dessverre i en tid hvor risikoen for å bli utsatt for bedrageri er svært høy. Det er ofte en kobling mellom gjenger og økonomisk kriminalitet. Derfor må vi alle være bevisste og ta forholdsregler, slik at vi ikke blir lurt, sier Vedum. Opprettelsen av Bedragerienheten vil være et viktig bidrag til å bekjempe bedrageri og regelrett svindel, legger Trygve Slagsvold Vedum til.

Powered by Labrador CMS