Statsbudsjettet:

Mener regjeringens budskap er misvisende

- Når vi leser forslaget til statsbudsjett, og ser på økningen som legges frem, vil den knapt nok dekke lønns og prisvekst, pensjon og noen helt nødvendige IKT-investeringer, sier Ørjan Hjortland, nestleder i PF. 

Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund.
Publisert Sist oppdatert

I går ble regjeringens forslag til statsbudsjett lagt fram. Her tildeles politiet i overkant av 24 milliarder kroner i driftsutgifter. 

Sentralt i budsjettet for politiet står det regjeringen kaller Gjengpakke 2. Regjeringen vil styrke bekjempelsen av kriminalitet med 2,8 milliarder kroner neste år. Av disse skal 2,4 milliarder kroner gå til å styrke arbeidet mot kriminelle nettverk, kriminelle gjenger og organisert kriminalitet, og grunnfinansieringen av politiet. 

Politiets Fellesforbund mener derimot at regjeringens budskap om at grunnbemanningen i politiet vil bli styrket, er misvisende. 

- Statsbudsjettet viser riktignok en økning i politietatens budsjett fra 2024 til 2025, men de unnlater å fortelle at mesteparten allerede har blitt tildelt i inneværende år, gjennom revidert nasjonalbudsjett. Når vi leser forslaget til statsbudsjett, og ser på økningen som legges frem, vil den knapt nok dekke lønns og prisvekst, pensjon og noen helt nødvendige IKT-investeringer, sier Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund. 

- Politiets Fellesforbund kan ikke se at det blir noen reell styrking av grunnbemanningen i politidistriktene. Dette budsjettet gir ikke flere politifolk i distriktene. Det meste av beløpet spises opp av økte pensjonskostnader, lønns- og prisvekst og investeringer i IKT, sier Hjortland. 

Opprettholde bemanningen

I et intervju med Politiforum da statsbudsjettet ble lagt fram, sier justisminister Emilie Enger Mehl at ut fra beregningene de har gjort er hele formålet å dekke denne typen utgifter. 

– Vi vil også videreføre den kostnadsdekningen som vi ga i revidert nasjonalbudsjett, sa hun.

Hjortland mener dette ikke er nok til å utgjøre en reell økning i bemanningen. 

- Vi opplever at det vi har fått er nok til å dekke disse kostnadene som jeg nevnte. Men det er ikke budsjett til en realøkning i bemanning, eller til nødvendige investeringer, sier han. 

- Jeg legger også merke til at regjeringen sier i sin pressemelding at deres ambisjon er å opprettholde bemanningen. Jeg leser det slik at sittende regjering ikke har en ambisjon om å øke bemanningen neste år, men opprettholde den. Med den kriminalitetsutviklingen vi står i, med de internasjonale utfordringene, og svenske tilstander, er det bekymringsfullt, sier Hjortland. 

Oppbemanning i Sverige

Han viser til at Sverige har en politisk ambisjon om å øke antall politiansatte med 10 000, for å nå en politidekning som tilsvarer gjennomsnittet i EU-landene. Her er gjennomsnittet tre politifolk per tusen innbyggere. 

- Sverige har en langtidsplan for en videre kraftig oppbemanning av politiet. I Norge har vi flere hundre ferdig utdannede politifolk fra Politihøgskolen som står uten fast jobb, og vi har 500 som skal uteksamineres i 2025. Med dette budsjettet er vi bekymret for om de vil bli tilbudt jobb i politiet, sier han. 

Han er også bekymret for at det vil skapes en forventning blant innbyggerne og i politietaten om at politiet får en stor økning. 

- For oss fremstår det som at det er de samme pengene som selges både to og tre ganger, sier Hjortland. 

Powered by Labrador CMS