Debatt
«Er ikke ungdoms-kriminaliteten i Stavanger alvorlig nok?»
Er det virkelig slik at Stavanger-området ut fra registrerte tall hos myndighetene ikke kvalifiserer til å ta i bruk alle virkemidler som andre storbyregioner kan overfor unge lovbrytere?
![Politihuset i Stavanger.](https://image.politiforum.no/260003.webp?imageId=260003&width=960&height=548&format=jpg)
Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.
På sin første dag som ny justisminister, viste Astrid Aas-Hansen at hun er opptatt av å bekjempe ungdomskriminalitet.
Jeg håper hun og departementet glemte seg da Stavanger ikke ble nevnt som en av byene der et av de viktigste tiltakene skal innføres.
Som folkevalgt for Arbeiderpartiet i Stavanger har ungdomskriminalitet, og hva vi kan gjøre for å komme en bekymringsfull utvikling til livs, vært en av mine politiske hjertesaker.
Derfor blir jeg glad når jeg ser at vår nye statsråd umiddelbart griper fatt i akkurat dette området.
Denne uken foreslo justisministeren tre nye grep som regjeringen vil innføre for å følge opp unge lovbrytere. Hun vil for det første ha disse sakene raskere inn til behandling i domstolene.
For det andre vil justisministeren gjøre det til et selvstendig straffbart forhold å rekruttere mindreårige til å begå kriminalitet.
Det tredje punktet er jeg aller mest spent på.
Det tredje punktet er jeg aller mest spent på. Det er det såkalte 24/7-programmet.
Det vil gi det offentlige mulighet til å følge ungdom som begår gjentatt kriminalitet fra time til time, hele døgnet.
I Danmark har de allerede en lignende ordning.
Da jeg leste i VG om justisministerens planer, stod det at tilbudet skulle innføres i byer som har størst utfordring med ungdomskriminalitet, som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand.
Så hvor var Stavanger?
For bare en drøy uke siden la Sør-Vest politidistrikt frem en ny rapport om kriminalitetsutviklingen i sitt område.
Særlig en ting ble trukket frem av politiet: Den bekymringsfulle økningen av kriminelle handlinger begått av personer under 18 år.
Det er normalt Politidirektoratet (POD) som er ansvarlig for statistikk og faglige råd til den politiske ledelsen i slike saker.
Er det virkelig slik at Stavanger-området ut fra registrerte tall hos myndighetene ikke kvalifiserer til å ta i bruk alle virkemidler som andre storbyregioner kan overfor unge lovbrytere?
Og dette samtidig som lokalt politi går ut i mediene og uttrykker stor bekymring for det de ser av voldsbruk og ran blant ungdommene våre?
Etter å ha lest om justisministerens tiltak, kontaktet jeg derfor Sør-Vest politidistrikt for å høre hva som kunne være forklaringen på dette.
Da ble jeg fortalt at POD i sine råd for bruk av tall fra straffesaksregisteret gjør mottakerne oppmerksomme på at det er åpenbare fallgruver i tolkningen av materialet.
For eksempel tar ikke statistikken høyde for mørketall som alltid vil finnes.
Dette kan for eksempel være avgjørende for om man skal benytte gjengangerbegrepet, som ofte defineres til å være en person som har pådratt seg fem straffbare forhold i løpet av en viss tid.
Det kan være mange alvorlige saker som utgjør et stort problem selv om en person bare blir registrert med fire straffbare forhold.
Det kan være mange alvorlige saker som utgjør et stort problem selv om en person bare blir registrert med fire straffbare forhold.
Et annet spørsmål er jo hvilke statistikkgrupper som blir benyttet. Ser man kun på vold? Eller er for eksempel også tyveri og skadeverk inkludert? Og hva med inngangsverdien i søket?
Er det brukt gjerningskommune, eller har man sett på bostedskommunen til den mistenkte eller siktede.
Mange ungdommer er svært mobile og bor i en annen kommune enn der kriminaliteten skjer.
Ifølge politiet er det åpenbart at Stavanger har storbyutfordringer når det gjelder ungdomskriminalitet. Dette skaper utrygghet. Da må vi også her hos oss få anledning til å bruke de samme verktøyene som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand for å komme utviklingen til livs.
---
Innlegget ble først publisert i Stavanger Aftenblad.