Debatt

«Kongsberg-saken: Mange av dagens politiledere er altfor forsiktige med å støtte sine mannskaper»

Høyesterett har nå satt noen grenser for hva som er innenfor når det gjelder maktbruk fra politiet sin side, som vil være viktige retningslinjer for senere politiarbeid.

Kongsberg-saken utspilte seg ved denne Esso-stasjonen i Kongsberg sentrum natt til 30. oktober 2022.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Jeg har fulgt nøye med i media om hva som har skjedd i Kongsbergsaken, der en politimann, som skulle utføre en pågripelse, ble anmeldt for unødvendig maktbruk. 

Høyesterett har nå avsagt dom, hvor flertallet mener at den maktbruk polititjenestemannen brukte var innenfor lovens rammer. Jeg er godt fornøyd med dommen. 

Høyesterett har nå satt noen grenser for hva som er innenfor når det gjelder maktbruk fra politiet sin side, som vil være viktige retningslinjer for senere politiarbeid.

Det som forundrer meg er politiledelsen sin holdning til denne saken fra dag en. Politimesteren har vært fraværende i å ha noen oppfatning av saken. Det samme har politidirektøren. De måtte hele tiden vente og se på hva Spesialenheten fant ut, samt eventuelt hva resultatet av en rettssak kunne bli. 

Jeg mener at den øverste politiledelse her har sviktet. 

Jeg mener en politileder i hovedsak har tre utfordringer. Den ene er forholdet til overordnede føringer og organer, det andre er forholdet til publikum og det tredje er forholdet til de mannskaper man er satt til å lede. 

En av de viktigste oppgaver når det gjelder forholdet til de mannskaper man er satt til å lede er at de føler seg trygge og verdsatte for arbeidet de gjør. 

I denne saken mener jeg både politimesteren og politidirektøren kunne sagt fra med en gang at de støtter tjenestemannen, inntil det måtte foreligge et annet resultat fra en rettskraftig dom. 

Jeg skal garantere at det ville skapt en ganske annen korpsånd i politiet enn ledere som uttaler seg og ikke helt vet hvilken fot de skal stå på.

Jeg mener at mange av dagens politiledere er alt for forsiktige med å støtte sine mannskaper. Alt skal være så forsiktig og korrekt til enhver tid. 

Som politileder skal man selvsagt ikke forsvare sine mannskaper der de åpenbart har gått ut over lovens rammer. 

Men der det er tvil burde de utad kunne stå opp for sine mannskaper, inntil forholdet er endelig avklart. Slik skapes en god korpsånd.

Powered by Labrador CMS