Debatt

«La oss i fellesskap lytte til politiet og til bekymrede foreldre»

Hvis man gjentar lenge nok at narkotika ikke skal være ulovlig, må man også ta ansvar for konsekvensen av budskapet.

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, mener politiet er en del av løsningen når det gjelder økt narkotikabruk.
Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Debatten om narkotika raser videre. Høyre har de siste ukene igjen kritisert oss i Senterpartiet for at vi mener narkotika fortsatt skal være straffbart.

Høyre foreslo på sin side sist de satt i regjering å la ungdom slippe unna uten straffereaksjon for bruk og oppbevaring av inntil 15 gram cannabis, fem gram heroin, fem gram kokain, og fem gram amfetamin.

Jeg og Senterpartiet mener det ville vært et enormt eksperiment med dagens ungdom, som Norge ikke har råd til. 

Dersom friske norske ungdommer i sunne miljøer over hele Norge blir brukere av kokain, er det en samfunnstragedie.

Må ta ansvar

Heldigvis ble Høyres radikale løsninger på rusfeltet aldri vedtatt, de fikk ikke flertall i Stortinget.

Men tidligere statsminister Solberg må som avsender, i ettertid, være med på å ta ansvar for kjernen i sine egne budskap, og hvordan de blir lest i brede lag i det norske samfunnet.

Jeg har selv vært aktiv i rikspolitikken i snart 20 år. Det er for meg helt opplagt at det jeg, eller en statsminister eller en statsråd gjentar over lang tid, er med på å forme holdninger og oppfatninger i det norske samfunnet.

Man trenger ingen større utredning for å slå fast at det en statsråd eller statsminister til stadighet gjentar i det offentlige rom er normgivende.

Politiet er en del av løsningen

Politifolk og fortvilte foreldre over hele landet bekrefter i samtaler med meg at inntrykket som har festet seg er at narkotika har blitt ufarliggjort, og at dette over tid har påvirket adferd. Diskusjonen om narkotika, der Høyre har inntatt en radikal rusliberal posisjon, har vært med på å skape et slags godkjent-stempel.

Desto mer skuffende er det at Høyre og Solberg nå sier at hun overhodet ikke har endret syn i lys av den økte narkotikabruken vi ser i samfunnet vårt. Ikke en gang Senterpartiet og Ap sitt ønske om å gi politiet flere virkemidler i kampen mot narkotika vil Høyre og Solberg støtte.

Vi må dermed legge til grunn at hvis Solberg skulle bli statsminister igjen, vil hun nok en gang jobbe for en radikal liberalisering av narkotikapolitikken med straffefrihet for besittelse og bruk, og at politiet vil få begrenset handlingsrom.

Det er det all grunn til å beklage. Jeg mener det er synd at et parti som Høyre, med sine verdikonservative tradisjoner, har endt opp som narkotikatilhengerne i Venstre og Mdg sin beste venn. De står rett og slett på feil lag i kampen mot narkotika.

Senterpartiet mener vi må stenge veien for tenåringer og ungdom som er på vei inn i livsødeleggende misbruk.

Det er for mye narkotika i samfunnet vårt. La oss i fellesskap lytte til politiet og til bekymrede foreldre over hele landet, og si tydelig nei til narkotika.

Powered by Labrador CMS