Kronikk
«Min bekymring er at politiets rolle får for lite oppmerksomhet når nasjonens beredskap skal rustes opp»
Det bekymrer meg at politiets rolle får for liten oppmerksomhet i beredskapsdebatten. Inntil krig er erklært, er det politiet som er førstelinjen mot hybride angrep fra fiendtlige stater.
Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.
Perioden med dyp fred i vår del av verden er over. Vi har igjen fått krig i Europa og vi ser vår nabo Russland ta alle virkemidler i bruk i en brutal og hensynsløs krig.
Totalberedskapsmeldingen som regjeringen nylig la frem slår fast at Norge befinner seg i en farligere og mer uforutsigbar verden.
Forsvar av landet krever mer enn bare et sterkt militært forsvar. Vår motstandskraft er avhengig av at myndighetene og rettstaten opprettholder høy tillit i befolkningen.
Vi har fått en tverrpolitisk enighet om en kraftig styrking av Forsvaret. Det er nødvendig for å forberede oss på det verst tenkelige scenarioet, krig. Også antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret skal økes med flere tusen. Det er bra.
Min bekymring er at politiets rolle får for lite oppmerksomhet når nasjonens beredskap skal rustes opp.
Min bekymring er at politiets rolle får for lite oppmerksomhet når nasjonens beredskap skal rustes opp.
Det mest sannsynlige scenarioet er ikke full krig, men heller omfattende bruk av hybride virkemidler for å destabilisere samfunnet vårt. En fiende ønsker å skape uro, frykt, polarisering og svekket tillit til myndighetene, en strategi for å undergrave demokratiet vårt.
Politiets rolle ved hybride trusler og angrep
Vi befinner oss ikke lenger i en tid med dyp fred, og heller ikke i krig. Noen kaller det en «gråsone». I Sverige omtales dette mer presist som «blåsonen».
Hendelser knyttet til sammensatt virkemiddelbruk er politiets ansvar helt frem til en eventuell krigssituasjon, der Forsvaret tar over.
Politiets ansvar tydeliggjøres i Totalberedskapsmeldingen (pkt. 7.3):
«Politiet har ansvaret for sammensatt virkemiddelbruk som materialiserer seg som kriminalitet og skal håndtere og gjenopprette normaltilstand, samtidig som etterforskning utføres. Politiet vil måtte holde i alle aspekter av hendelsen inntil det blir klart at ansvaret tilligger Politiets sikkerhetstjeneste og saken overføres.»
Sikkerhets-truende hendelser innenfor politiets ansvarsområde er økende.
Sikkerhetstruende hendelser innenfor politiets ansvarsområde er økende. Oppgaver som kommer på toppen av en økende kriminalitet som er godt organisert, profesjonell og internasjonal.
Kriminalitet som truer den enkelte innbygger, samfunnssikkerheten, velferdsstaten, rettsstaten og det åpne og tillitsbaserte samfunn som vi ønsker å bevare.
En «perfekt storm»
Hvis vi i tillegg legger på teknologisk utvikling, KI, digital transnasjonal kriminalitet, ja så er det en «perfekt storm».
Vi ser konturene av at fiendtlige stater kan utnytte ungdomskriminalitet og kriminelle nettverk til å utføre terrorhandlinger.
Begrepet «Crime as a service» viser at kriminalitet i dag kan være grenseløs. Konflikter fra andre deler av verden utspiller seg på gatene i Oslo.
Det er krevende å vite om vi står overfor «vanlig» alvorlig organisert kriminalitet, eller en fremmed statlig påvirknings-operasjon.
Det er krevende å vite om vi står overfor «vanlig» alvorlig organisert kriminalitet, eller en fremmed statlig påvirkningsoperasjon. Alt smeltes sammen, og det går raskt.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør at stadig flere politipatruljer i hovedstaden brukes på vakthold for å sikre ambassader, og for å sikre at demonstrasjoner og markeringer går rolig for seg.
Det er viktige oppdrag for demokratiet vårt, men betyr også at andre oppdrag, som er viktig for innbyggerne, må prioriteres bort.
Ressurser og prioriteringer
Oslo politidistrikt hadde en kraftig økning i oppgaver som følge av den sikkerhetspolitiske situasjonen i 2024. Vi omprioriterte våre ressurser for å møte dette.
Konsekvensen er at vi reduserte kapasiteten til å etterforske straffesaker og til å rykke ut på oppdrag når innbyggerne kontakter oss.
Antall prioriterte oppdrag som vi ikke hadde kapasitet til å rykke ut på økte med cirka 40 prosent i 2024.
Antall prioriterte oppdrag som vi ikke hadde kapasitet til å rykke ut på økte med cirka 40 prosent i 2024.
Det betyr at flere innbyggere som tar kontakt om boliginnbrudd og butikktyveri får beskjed om at politiet ikke har mulighet til å sende en patrulje.
Det påvirker i aller høyeste grad innbyggernes tillit til politiet. Slik kan det ikke fortsette!
Veien videre
Politiets rolle, kapasitet og kompetanse er helt avgjørende for å sikre landets grunnleggende trygghet og nasjonale interesser.
Politiets rolle, kapasitet og kompetanse er helt avgjørende for å sikre landets grunnleggende trygghet og nasjonale interesser.
Vi må sikre at vi fortsatt har høy tillit mellom mennesker og myndigheter. Vi må redusere fienders mulighet til å utnytte sårbarheter og undergrave demokratiet
Vi er et lite land. Vi må finne løsninger der samfunnets begrensede ressurser utnyttes best mulig på tvers av sektor. Vi har et ansvar for å bygge opp og utvikle kapasiteter som kan brukes i hele krisespekteret mellom fred, hybride angrep og krig.
Ressursene våre må finne hverandre i en mer fleksibel bruk mellom sivil sektor og forsvaret. Det forventer innbyggerne av oss som er på vakt nå.
Totalberedskapsmeldingen er et viktig bidrag, men vi trenger en tydeligere langsiktig tverrpolitisk enighet om en systematisk oppbygging av politiets kapasitet og kompetanse.
Det er helt avgjørende for vår evne til å beskytte demokratiet og rettstaten i den blå sonen.