Debatt

«Politihøgskolen forskjellsbehandler kvinnelige og mannlige søkere»

I Norge er det ett studie som skiller seg ut. Det er bachelorutdanningen på Politihøgskolen. Her forskjellsbehandler de kvinnelige og mannlige søkere.

FYSISKE TESTER: Opptaket til Politihøgskolen består av flere øvelser og tester.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Christian Borchgrevink deltok på årets opptak på Politihøgskolen, uten å få tildelt studieplass. Han studerer nå paramedisin og håper å komme inn neste år.

For å kvalifisere til utdanningen på Politihøgskolen, må man gjennom en rekke tester, hvor seks av testene er fysiske. 

Det er pullups, benkpress, løpetest, svømming, dykk og undervannsvømming. 

På de fire første testene er det forskjellige krav, utfra om du er mann eller kvinne. Hvorfor er det sånn? 

Skal ikke begge kjønn gjennom den samme utdanningen, og skal ikke begge kjønn kvalifisere for de samme jobbene etter endt utdanning?

 Forskjellene er ikke små heller.

Store forskjeller 

Når man starter med pullups skal menn ta fire alfa pullups, det vil si hengende loddrett. Kvinner derimot skal ta fire bravo pullups, det vil si vannrette pullups. 

Dette er to varianter av samme øvelse, begge tester styrke i forhold til kroppsvekt. Ved loddrette pullups løftes ca 95 prosent av kroppens vekt. Vannrette er det derimot 60-70 prosent av kroppens vekt.

Etter pullups er det benkpress som står på planen. Her skal menn ta fire repetisjoner med 60kg. Kvinner derimot skal ta fire repetisjoner med 32,5kg. Det er i underkant av 55 prosent av det menn skal ta.

Når du er ferdig med styrketesten skal du gjennomføre en løpetest. Løpetesten foregår i en gymsal. Banen er ett rektangel, 15 meter på langsidene og syv meter på kortsidene. En runde er altså 44 meter. 

Det er lagt ut en matte (hinder) på hver langside. Ene siden skal brystkassen berøre matten, mens andre siden skal skulderbladene berøre matten. Man har seks minutter på å gjennomføre testen. 

Gutter skal løpe 18 runder og 10 meter, mens jenter skal løpe 16 runder. Gutter må ha en snittfart på litt under 20 sekunder per runde. 

Holder jenter samme hastighet kommer de inn med 40 sekunders margin.

Alle skal kvalifisere til de samme jobbene

Når du har bestått løpingen er det en tur i bassenget. Du skal svømme 100 meter. De første 75 meterne kan svømmes med valgfri svømmeart. De siste 25 meterne skal svømmes på ryggen, og her skal hendene aldri over vannoverflaten. Gutter må svømme inn på to minutter og 30 sekunder, mens jenter får to minutter og 40 sekunder.

Man skulle tro at kravene skulle vært like, med tanke på at alle skal gjennom den samme utdanningen, alle skal ha operativ praksis i løpet av utdanningen, og alle skal kvalifisere for de samme jobbene etter endt utdanning. 

Hvordan påvirker det hverdagen til politiet og hva gjør det med forventningene fra befolkningen?

 Politiførstebetjent i Innlandet PD, Line Løkken skrev følgende i Politiforum i 2023:

Innad i politiet er det altså en frykt for å gå på jobb fordi man er redde for hvordan man skal kunne håndtere visse type oppdrag.

«Ved noen oppdrag er jeg glad for at «den og den» er på jobb, fordi jeg vet at de er mentalt og fysisk kapable til å bistå meg. Jeg har pratet med flere jenter som er redde for å være på jobb når den eneste makkeren de har er ei jente, og de til sammen veier rett over 100 kilo. De er redde for å være på jobb, og redde for at visse oppdrag skal skje akkurat på deres vakt. Dette fordi de frykter at de ikke skal kunne håndtere oppdragene – fordi de er fysisk underlegne.»

Innad i politiet er det altså en frykt for å gå på jobb fordi man er redde for hvordan man skal kunne håndtere visse type oppdrag. Da må det gjøres noe, og det fort.

Vil heller ha politimenn

Jeg vil mye heller ha politimenn til å hjelpe meg hvis noe skjer enn politikvinner. 

Det er fordi det stilles høyre krav til fysikken hos mannlige betjener. Mange kvinner hadde klart kravene som stilles til menn, men det er ikke en sjanse jeg ønsker å ta, hvis noe skjer.

Hvis huset ditt begynner å brenne og du må reddes ut forventer du at brannkonstabelen kan få deg ut uavhengig om det er en mann eller kvinne. 

Derfor har Brannskolen like fysiske krav. 

Hvis du trenger ambulanse, forventer du at de som kommer kan gjøre samme jobben uavhengig om det er en mann eller kvinne. Derfor har bachelorutdanningen i paramedisin like krav. 

Nå er det på tide at Politihøgskolen følger etter. Kvinnelige politibetjenter fortjener samme respekt som mannlige. Da får vi starte med å stille de samme kravene.

Powered by Labrador CMS