Debatt

«Rigide regler hindrer mange politifolk i å jobbe overtid»

I patruljen er det i all hovedsak unge, spreke mennesker med stor arbeidslyst. Skal vi nekte dem å jobbe om de selv føler seg i form og har lyst?

Bildet er et illustrasjonsfoto.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

I mine øyne er det flere propper i systemet, som er direkte årsak til at vi hele tiden mangler tjenestepersoner i etaten:

1. ETTERFORSKERE

Mangel på etterforskere gjør at bare de alvorligste sakene tas av de som er ansatt som etterforskere. Alt det andre fordeles i patruljemannskapenes innkurver i BL. 

Da sitter de som skal være spydspissen ute, med straffesaker inne.

Jeg mener utdanningsløpet bør todeles på tredje året. Patrulje og etterforsking, med mulighet for lederutdanning som valgfag. Sørg også for at etterforsking blir lønnsmessig attraktivt. 

2. ATB

De rigide ATB-reglene hindrer veldig mange i å stille på overtid.

De rigide ATB-reglene hindrer veldig mange i å stille på overtid. Og det sendes ofte ut meldinger med akutt behov for mannskaper.

Psykiatri spesielt, men også sykdom, alvorlige og mindre alvorlige hendelser det må ageres på, etterforskingsskritt, og så videre.

La meg trekke fram noen eksempler:

Jeg har daguke 08.00-15.30. Da skal jeg ha 11 timer hvile før 08.00 neste dag. Det vil si at etter klokka 21.00, kan ikke jeg stille uten å bryte ATB.

Men får jeg ødelagt hele nattesøvnen fordi jeg må opp klokka 03.00 for promilletest av flymannskaper, må jeg likevel gå rett over på dagvakten min. 

Hvor mye mer slitsomt og skadelig er ikke det? For ikke å snakke om at jeg skal kjøre utrykning, og være årvåken og skarp. 

Når jeg har jobbet full daguke, og kanskje bare hatt tjeneste inne, er jeg i følge ATB så sliten at jeg må ha 36 timer sammenhengende hvile før midnatt natt til mandag. Men jeg sover mine 6 timer, jeg. 

Hvem er det i aktiv tjeneste som må hvile 36 timer etter en daguke?

Hvem er det i aktiv tjeneste som  hvile 36 timer etter en daguke? Og har jeg vakthelg, med hvile mandag og tirsdag på begynnelsen av samme uke, kan jeg ikke jobbe overtid. 

Selv om jeg har hatt fri hele helgen uken før. 

For da må jeg ha 36 timer fri for å få hvilt meg ut.

Dette gjør at svært mange tjenestepersoner som faktisk vil jobbe, nektes, fordi en regel sier at de er slitne. Og vi har dertil mangel på folk. 

Systemet som skriker etter tjenestepersoner, er et rigid system som gjør at vi iķke har lov å jobbe. 

Jeg mener at ATB må endres, slik at vi kan jobbe betydelig mer, men innenfor visse rammer. Der tjenestepersonene selv kan si at de er slitne og avløses etter et gitt antall timer på jobb. 

Man kan således selv kjenne på om man er i form til å jobbe.

  • 36 timer kan gjøres om til 12 timer, med mindre tjenestepersonen krever lenger hvile.
  • 11 timer kan gjøres om til 8 timer, med mindre tjenestepersonen krever 11 timer hvile.
  • 6 timer hvile kan være minstekravet, med mindre tjenestepersonen krever 8 eller 11 timer hvile. 

På denne måten fristiller vi enormt mange tjenestepersoner, vi får enklere bistand, og det er lettere å holde maskinen i gang. 

I patruljen er det i all hovedsak unge, spreke mennesker med stor arbeidslyst. Skal vi nekte dem å jobbe om de selv føler seg i form og har lyst?

Bildet er et illustrasjonsfoto.

3. MIDLERTIDIGE STILLINGER

De nyutdannede har levd på studielån i tre år, og forventer at utdannelsen gir dem en jobb de kan leve av. 

Men de opplever at de må reise land og strand til korte vikariater. Til en lønn mange i serviceyrker og hos svært mange arbeidsgivere lett overgår.

4. LØNN

Min sønn er snart ferdig med yrkesskolen, og skal nå i lære med lønn. Han vil etter læretiden tjene minst 200.000 kroner mer enn våre nyutdannede, som har en treårig høgskoleutdanning med bachelor.

Jeg har mange venner i jobber uten krav til utdanning, som tjener betydelig mer enn våre unge kollegaer.

Jeg har mange venner i jobber uten krav til utdanning, som tjener betydelig mer enn våre unge kollegaer. Våre unge tjener faktisk under gjennomsnittslønnen i Norge.

Men det skal også være klinkende klart at vi er alt for lite folk i alle avdelinger av politiet. Det at vi jobber overtid, gjør at vi skjuler at dette er et faktisk problem. 

Så her har jeg ingen bastante meninger, og ønsker at dere ser på mitt innlegg som en «brainstorm». 

Men jeg tenker vi må se både på ATB, lønn og bemanning. Vi må våge å sammenligne oss med andre yrkesgrupper, som for eksempel lærere og sykepleiere. Og yrker uten kompetansekravene vi har, som overgår oss voldsomt i lønn. 

Det å sammenligne krav til utdanning og kompetanse, betyr ikke at vi rakker ned på andre. Det betyr bare at vi skal kreve det som ble lovet da vi gikk over til høgskole i 1997: Høyere kompetanse og høyere lønn. 

Og en lønn som gjenspeiler at vi har gjennomført en av verdens beste politiutdanninger.

Powered by Labrador CMS