Debatt

Vi må gi politiet økte ressurser!

En synlig og tilgjengelig politistyrke er en grunnleggende forutsetning for et trygt samfunn.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Vi lever i et åpent samfunn der kriminaliteten ikke kjenner noen grenser. For tryggheten til vanlige innbyggere er det viktig at politiet blir rustet til å jobbe forebyggende, til å være fysisk tilstede både i lokalmiljøet og på internett. Det er videre viktig at politiet for ressurser til å etterforske og oppklare kriminelle handlinger.

Vi står overfor flere utfordringer som krever en styrket politistyrke. Økt kriminalitet, spesielt digital kriminalitet, vold i hjemmet, og organisert kriminalitet, setter press på politiets ressurser. For å møte disse utfordringene, trenger vi et politi som er synlig og tilgjengelig i hele landet, 24/7, 365 dager i året. 

Jobbe forebyggende

I 2023 kom Totalberedskapskommisjonen med NOU 2023:17 «Nå er det alvor». Politiet spiller en avgjørende rolle i Norges arbeid med beredskap og det avgjørende for beredskapen vår lokal, regionalt og nasjonalt at politiet har kapasitet til å fylle sin rolle i det daglige arbeidet med å sikre god beredskap.

Thomas Hellevang, fylkesleder Vestland Industri-og Næringspartiet.

Vi leser daglig i media om økende kriminalitet i storbyene, her er det svært viktig at politiet sammen med kommunene får nok ressurser til å jobbe forebyggende. Det er viktig at alle får muligheten til å bo trygt i trygge bomiljø.

Begrepet «svenske tilstander» har nå blitt et begrep vi i større og større grad kan bruke om tilstanden i en del norske byer og hvis ikke politiet får nok ressurser, så blir det vanskelig for oss å bekjempe denne nye typen av brutal kriminalitet.

Økende hatprat, økende hatefulle handlinger, økende ekstremisme og økende radikalisering gjør også at politiet må få økte ressurser til både å forebygge, avverge og etterforske slik kriminalitet.

Elisabeth Stene, sentralstyremedlem Industri-og Næringspartiet.

En synlig og tilgjengelig politistyrke er en grunnleggende forutsetning for et trygt samfunn. Det er viktig at politiet er til stede og kan reagere raskt, uansett hvor i landet det trengs. Dette krever en gjennomtenkt fordeling av ressurser og en økning i antall patruljerende betjenter. 

Nye kriminalitetsformer

Det er ikke bare et spørsmål om flere politistillinger, men også om kvaliteten på politiutdanningen og jobbsikkerhet for de som fullfører den. Uten trygghet om jobb etter endt utdanning, risikerer vi å miste verdifull kompetanse og engasjement. Det er viktig at de som vier årene sine til politiutdanning, også ser en fremtid i yrket.

Industri- og Næringspartiet vil styrke politiet betydelig. Dette innebærer flere politistillinger, økte ressurser til politiutdanningen, og bedre arbeidsvilkår for politibetjenter. Vi ønsker et politi som kan håndtere nye kriminalitetsformer effektivt, og som er godt fordelt over hele landet, slik at ingen områder blir oversett.

En styrking av politiet er nødvendig for å møte dagens og fremtidens utfordringer. Industri- og Næringspartiet vil jobbe for en økning i politistyrken, sikring av jobber for nyutdannede, og en synlig tilstedeværelse av politiet er veien fremover for et tryggere Norge. Ved å investere i politiet, investerer vi i tryggheten til alle innbyggere.

Vi er derfor enig med Politiets fellesforbund i disse 5 punktene:

  • at politiberedskapen styrkes med minimum to politi per 1000 innbyggere i alle politidistrikt.
  • et nytt Politirolleutvalg og langsiktig planlegging basert på reelle ressursbehov i politiet.
  • generell bevæpning av politiet.
  • en kapasitetsøkning på etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen.
  • en lovendring som sikrer yrkesskadeerstatning for psykisk skade og sykdom som følge av arbeidet i politiet.
Powered by Labrador CMS