Debatt
Vi trenger et robust politi, med kompetanse og handlekraft
For den enkelte innbygger som den ene gangen i livet har behov for hjelp kan dette møtet med politiet være livsviktig.
Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.
Det er krig i Midtøsten og Europa, vi har et økende polarisert samfunn. De organiserte kriminelle er godt etablert i våre naboland og banker på vår dør. Vi opplever økende ungdomskriminalitet og digitale trusler som truer både bedrifter og enkeltpersoner. I slike tider trenger vi et robust politi, med kompetanse og handlekraft!
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 skryter regjeringen av «2,8 milliarder til «Gjengpakke 2» mot ungdoms- og gjengkriminalitet». Dette er grovt misvisende.
Det meste av økningen for politiets del ble allerede gitt i revidert budsjett i juni i år, og det resterende går i all hovedsak til å dekke forventet prisvekst, lønnsoppgjør og pensjonskostnader. Det blir lite igjen til flere ansatte og ressurssituasjonen i politiet kommer til å være stram også i 2025.
Det positive er at Politiets Fellesforbund har nådd igjennom med sitt budskap. De fleste politiske partiene har tatt den situasjonen som vi er i på alvor.
Politiets Fellesforbund er, og vil fortsatt være, en tydelig stemme til de besluttende myndigheter med en forventning om at de følger opp og tar sitt ansvar.
Politiet har en svært viktig rolle i hverdagen. For den enkelte innbygger som den ene gangen i livet har behov for hjelp kan dette møtet med politiet være livsviktig. Det er møtene med publikum, enten det er i passkranken, grensekontrollen, på patrulje, hos namsfogden, per telefon eller politivakten, som er summen av politiets samlede samfunnsoppdrag.
Det er derfor svært bekymringsfullt at våre medlemmer gir tilbakemelding om en hverdag der de føler at de ikke strekker til og hvor mange opplever at de ikke blir ivaretatt av arbeidsgiver.
Sykefraværet i politiet er alarmerende høyt og ikke siden 2011, da man begynte å måle sykefraværstall i politiet, har det vært høyere. Økt arbeidspress, opplevelsen av manglende ryggdekning, mangelen på mulighet for ledelse og samhandling ute i virksomheten både på grunn av vedvarende detaljstyring fra oven og manglende handlingsrom, er årsaker til stor frustrasjon.
Det hjelper verken på sykefraværet, motivasjon eller på etatens omdømme at utviklingen når det gjelder midlertidig ansatte i politiet har gått i negativ retning de siste årene. Over 700 politiansatte var midlertidige per august.
Kun 68 av årskullene 2023 og 2024 fra Politihøgskolen hadde fast jobb i politiet per 31. august, og til neste år venter vi nye 500 topp motiverte nyutdannede.
Vi trenger dem alle, men får de jobb og evner etaten å ta vare på dem? Jeg er stolt over at Politiets Fellesforbund kan sette dagsorden og utgjøre en forskjell. Vi trenger et tydelig og sterkt Politiets Fellesforbund, som tar vare på den enkelte og som løfter de store sakene og har kompetanse og makt til å få gjennomslag.
Tusen takk til alle dere dedikerte og dyktige tillitsvalgte som hver eneste dag gjør en kjempejobb for våre medlemmer. Deres innsats utgjør virkelig en forskjell og jeg ønsker neste forbundsstyre og ledelse av Politiets Fellesforbund alt godt og lykke til!