Kronikk

Virkeligheten er at politiet behøver våpen som verktøy

Effektive og gode ordninger blir gjerne kopiert mellom land. Ingen land har valgt å kopiere den norske ordningen med fremskutt lagring av tjenestevåpen.

Unn Alma Skatvold, leder i Politiets Fellesforbund.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Politiet kan ikke velge å forholde seg til virkeligheten slik vi ønsker den skulle vært. Politiets Fellesforbunds medlemmer må forholde seg til virkeligheten slik den er. Og virkeligheten er at politiet behøver våpen som et verktøy. Ikke for å bruke det i alle oppdrag. Ikke for å løsne flere skudd. Men for å redde liv den dagen det gjelder. Den dagen hvert sekund teller. Det handler om innbyggernes, politifolks og samfunnets trygghet.

Siden 2014 har norsk politi vært midlertidig bevæpnet i til sammen nærmere tre år. Dette har gitt kunnskap om hvordan bevæpning av politiet i Norge fungerer i praksis. Politiets Fellesforbund mener disse erfaringene og utviklingen i Skandinavia bør legges til grunn for en opplyst debatt. I debatten fremføres flere motargument basert på følelser og myter. 

Blant verdens mest bevæpnede land

Et av motargumentene er at bevæpning bryter med politiets sivile preg. Prinsippet om at politiet skal ha sivilt preg stammer fra Politirolleutvalget. I melding til Stortinget nr. 42 (2004-2005) gjentas hva som menes med sivilt preg: «Politiets sivile preg er først og fremst det motsatte av militært preg, og går særlig på politiets oppgaver, metodebruk og opptreden». Bevæpning ble ikke omtalt i Politirolleutvalget.

Det påstås at dersom politiet bevæpnes vil de kriminelle også bevæpne seg og også utøve mere vold. Norge er allerede blant verdens mest bevæpnede land med estimert 1,5 millioner skytevåpen, både registrerte og uregistrerte, i privat eie. Det vil si betydelig flere skytevåpen per innbygger enn Danmark og Sverige. I periodene med mye midlertidig bevæpning har antall voldslovbrudd vært stabilt, mens 2023, da politiet kun var bevæpnet i tre måneder, var det året hvor det var flest anmeldte voldslovbrudd. 

Det er med andre ord ikke mulig å trekke en konklusjon om mer vold som følge av bevæpnet politi. 

Hvert sekund teller

Politiets bruk av skytevåpen har vært lav og stabil gjennom flere tiår i Skandinavia. I Sverige har politiet i snitt løsnet skudd 35 ganger årlig siden 2014. Antall ganger svensk politi har truet med våpen har økt i perioden, mens antall skudd per år er stabilt. Dette samtidig med at gjengkriminalitet og antall drap har eskalert i Sverige. Når vi ser på politiets statistikk i Norge de siste årene, finner vi ingen sammenheng mellom antall skudd, eller når politiet har truet med våpen, sett opp mot når det har vært midlertidig bevæpning.

Erfaringer fra Sverige viser at ved over halvparten av hendelsene hvor politiet løsnet skudd, skjedde det som følge av eskalering på stedet eller som følge av et overraskende angrep. Dette viser at hvert sekund teller og at farlige situasjoner kan oppstå raskt, uventet og uvarslet.

Ifølge Europol, PST og politiet er trusselbildet skjerpet. Sabotasje, terror og spionasje er politiets/PSTs ansvar å forebygge, bekjempe og etterforske. Kriminelle nettverk utgjør en betydelig trussel. Drapsforsøk og eksplosjoner blant annet knyttet til det svenske kriminelle nettverket Foxtrot i Moss og Drøbak, pågripelsene av svenske gjengkriminelle flere steder i landet, skyteepisoder og kidnappinger i Trøndelag, Innlandet og Agder viser at dette er miljøer som har våpen – ikke fordi de ønsker en konfrontasjon med politiet, men for bruk, beskyttelse og trussel overfor andre kriminelle. Å tro at gjengmedlemmer legger fra seg våpen når de kjører over grensa til Norge er naivt. 

Fremskutt lagring

Det hevdes fra motstandere av et bevæpnet politi at dagens ordning, som innebærer lagring av våpen i kjøretøy, er god nok. Dette forutsetter at politiet er i- eller like ved bilen. For hver meter patruljen beveger seg bort fra kjøretøyet vil responstiden øke i en akutt situasjon. 

I verste fall må politiet løpe fra en pågående hendelse for å bevæpne seg, før de kan returnere og beskytte innbyggerne. Innbyggerne kan risikere å bli overlatt alene til gjerningspersoner som utfører dødelig vold mens politiet klargjør våpen i bilen. Effektive og gode ordninger blir gjerne kopiert mellom land. Ingen land har valgt å kopiere den norske ordningen med fremskutt lagring av tjenestevåpen.

85 prosent av Politiets Fellesforbunds medlemmer ønsker bevæpning av en grunn. Vi ønsker det fordi vi har et av verdens beste politifolk som har vist seg ansvaret verdig gjennom flere år med midlertidig bevæpning. 

Vi ønsker at alle innbyggere skal komme trygt hjem – også våre medlemmer.

Powered by Labrador CMS