Dette er politiets fem utvalgte mobiltelefoner
Politiets IKT-tjenester har valgt ut de telefonene de mener distriktene bør kjøpe.
Norsk politi har en avtale om innkjøp av mobiltelefoner fra selskapet Atea. Totalt har politidistriktene kunnet velge fritt mellom rundt 250 mobiltelefoner, men nå vil Politiets IKT-tjenester standardisere.
Derfor foreslår de at politiet skal prioritere fem ulike telefonmodeller, som de foretrekker at politiet prioriterer ved innkjøp.
– Det er for å begrense antall versjoner og varianter. Det vil fortsatt være mulig å kjøpe den telefonen man vil, men vi ønsker å standardisere hvilke telefoner politiet benytter seg av, og å gjøre det enklest mulig for distriktene å finne dem i nettbutikken, sier Tormod Stien, assisterende direktør i Politiets IKT-tjenester.
Kamera og NFC-leser er viktig
Det er modeller fra Apple, Samsung og Motorola som er valgt ut. Ifølge Stien utgjør disse allerede langt over flertallet av de telefonene som i dag kjøpes inn av distrikter og særorganer.
– Vi vil standardisere fordi vi ønsker å sikre best mulig support for brukerne og å ha kontroll over forvaltningen av telefoner i etaten. Vi har systemer som gjør at man kan prekonfigurere og fjernslette flere av disse enhetene, forklarer Stien.
Telefoner som kjøpes inn bør nemlig ha de rette funksjonene, slik at de kan benyttes som et framtidig arbeidsverktøy, forklarer han.
– Vi jobber med å utvikle tjenester, og da må mobiltelefonene ha tilstrekkelig teknisk funksjonalitet for å støtte disse tjenestene. Blant annet er kvalitet på kamera og NFC-leser viktig, da dette er funksjoner der det er mulighet til å gjøre politiarbeid på en annen måte, sier Stien, som understreker at dette ikke betyr at gamle modeller ikke kan brukes.
– Ingen telefoner må byttes ut som følge av dette, det er kun for å forberede oss for framtiden.
Dette er telefonmodellene
Under følger en oversikt over telefonene som er valgt ut i forslaget fra Politiets IKT-tjenester. Også nye versjoner av telefonene kan kjøpes. Felles for dem er at de scorer stort sett godt på testene til mobilnettsidene.
Iphone 7
Apples flaggskip er en av telefonene politifolk kan velge. Den kom ut i fjor høst og får har fått gode anmeldelser. Den har bedre batterikapasitet enn forgjengeren, som sleit spesielt med batteriet i kulda. Brukes allerede flere steder til politiarbeid på stedet, og kan laste opp filer og lydopptak direkte i politiets systemer, ved bruk av politiets apper i Mobility. Får 9/10 poeng hos Tek.no.
Samsung S7
Samsungs toppmodell, S7, scorer 10/10 hos anmelderne. Telefonen skal ha markedets beste kamera. Den er rask og vanntett. Godt batteri, ifølge anmeldelsene.
Samsung A5
Samsung A5 er rimeligere enn S7, men skal fortsatt være rask og godt bygget. Tar gode bilder, selv om det er ett steg ned fra toppmodellen. Har minnekortplass. Scorer 8/10 poeng hos Tek.no.
Motorola Moto Z og Moto Z Play
Motorolas Moto Z beskrives som syltynn og svært rask. Men anmelderne påpeker også begrensa batterikapasitet og ingen hodetelefonutgang. Kameraet skal være godt. Ikke vanntett, men har et beskyttende lag som tåler regndråper og sprut. Den scorer 7/10 hos Tek.no.
Lillebroren Moto Z Play kommer merkelig nok bedre ut av testene enn den dyrere Moto 7. Kameraet er litt dårligere enn på Moto Z, skriver Tek.no, men batteriet er bedre og den har hodetelefoninngang. Den scorer 8/10 i testen til Tek.no.
Motorola utvikler også tilleggsmoduler som kan festes på telefonen, som for eksempel bedre kameraopptikk. Merket beskrives av Politiets IKT-tjenester som et comeback på det norske telefonmarkedet.
Mer om mobil i politiet:
- Mangedobling av antall lydavhør på stedet
- Dette er appene du kan vente til politimobilen
- Vurderer å utstyre flere med mobiltelefon