Mottar hederspris: - Veldig stas
Politipensjonist Kim Anne-Marie Hiorth mottar Arne Næss' Hederspris for sin innsats og omsorg i tjenesten.
Den pensjonerte politioverbetjenten Kim Anne-Marie Hiorth har fått mye oppmerksomhet for boken sin «Politihjertet», med historier fra over 30 år i politiet. I desember fikk hun prisen International Police Associations World Class Policing Award 2023. Tidligere i år kom også nyheten om at The Oslo Company har kjøpt rettighetene til å lage TV-serie av boken hennes.
Nå har også komiteen bak Arne Næss' Hederspris bestemt at årets pris går til Kim Anne-Marie Hiorth.
- Det synes jeg er veldig stas, sier Hiorth.
Juryen skriver dette i sin begrunnelse:
«Kim Anne Hiorth tildeles Arne Næss Hederspris for 2024. Juryen begrunner denne tildelingen med hennes forbilledlige arbeid som politioverbetjent gjennom mer enn 30 år. Kim Anne Hiorth har utøvd sitt arbeid med omsorg, forståelse og integritet . Hun har i sin tjeneste vist et engasjement og samfunnsansvar som går langt utover stillingens mandat.
Kim Anne Hiorth er og vil være et forbilde for oss alle, ikke bare innen ordensmakten, ikke bare begrenset til Norge, men langt utover dette.»
- Ser at jeg har med meg hjertet mitt
Hiorth selv tenkte ikke over at hun viste engasjement utenfor stillingens mandat, gjennom sine mange år i politiet.
- Jeg tenkte ikke sånn. Jeg tenkte bare at jeg gjør jobben min. Landsverk fortalte meg at juryen ser at jeg har med meg hjertet mitt i arbeidet, når de leser boken, og at jeg hjelper de svakeste som ikke har noen å støtte seg til, og det er jo veldig hyggelig, sier hun.
- Det er tydelig at de historiene jeg har skrevet om i boka gjør inntrykk blant folk. Jeg har truffet en nerve, sier journalistene. Det er sanne historier, og det handler om å ha med seg hjertet sitt og vise omsorg hele tiden. Jeg tenker at kanskje vi skal bry oss litt mer? Kanskje vi mangler den nabokjerringa litt, som tar deg under vingen. Kanskje det er noen som trenger et hei eller et smil fra deg, og da er det fint å kunne gi det, sier hun.
- Hvordan skal vi lage et bedre samfunn hvis vi bare er egoister? Det viktig å bry seg om andre, og ikke bare tenke det, men faktisk gjøre noe aktivt. Man kommer også langt med god gammeldags folkeskikk. Egentlig er det enkle ting, sier hun.
- Formidabelt forbilde
Leif Landsverk, som er leder av juryen for Arne Næss' Hederspris, forklarer at prisen ble opprettet for å hedre mennesker som gjør mer enn man kan forvente, for andre mennesker.
- Da vi hørte om Kim, og vi leste boken hennes, var alle i juryen enige. Hun er en særdeles verdig mottaker av en slik pris. Hun har gjennom hele virket, vært et formidabelt forbilde for andre, sier Landsverk.
Han legger til at han håper og tror at boken får en konsekvens.
- Jeg håper politikere og myndigheter tar til seg budskapet, som hun formidler på en fantastisk god måte. Den maktesløsheten man kan føle, og behovet for at vi får mer politi ut i gatene, og at det ikke bare blir politi på kontorene, sier han.
Landsverk påpeker også at han, ut fra boka, forstår at politiet mangler sanksjonsmuligheter.
- Et eksempel er når man har å gjøre med mennesker som føler at de må innordne seg etter helt andre regler enn det Norge har, for eksempel på grunn av religion eller kultur. Det er en berøringsangst der som jeg opplever er destruktiv, sier han.
- Jeg spurte henne også hvordan hun klarer å opptre som den formelle i en situasjon hvor hun er nødt til å formidle trygghet, og hvor det er mye følelser involvert. Måten hun og hennes kolleger klarer det på, imponerer meg stort, sier Landsverk.
Han legger til at han har enorm respekt og sympati for utfordringene politiet møter ute i gata, og måten de hjelper andre mennesker på.
- Jeg synes det er imponerende, og dette er helt i Arne Næss' ånd, at hun kan komme med et veldig tøft budskap, men presentere det med respekt. Det er ingen sjikane, men budskapet er formidabelt, sier han.
Prisen deles ut ved et arrangement på Clarion Hotell, Værnes, lørdag 27. april.
LES OGSÅ: Oslo-politiets Mor Teresa