Nå sier 11 av 12 politimestere ja til generell bevæpning av politiet
11 av landets politimestre sier ja til generelt bevæpnet politi. Kun politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt ønsker ikke å svare ja eller nei på spørsmålet.
![Alle landets 12 politimestre.](https://image.politiforum.no/271194.webp?imageId=271194&x=0.00&y=2.54&cropw=100.00&croph=85.63&width=960&height=548&format=jpg)
I en kronikk publisert tidligere i dag tok tok politimester Hans Vik og visepolitimester Gøril Våland i Sør-Vest politidistrikt til orde for generell bevæpning av norsk politi.
«Vi har gradvis tvilt oss fram til at generell bevæpning er det rette. Nå er vi ikke lenger i tvil», skrev de.
Fra før av er det kjent at politimester Ida Melbo Øystese i Oslo politidistrikt er for generell bevæpning. Hun leder landets største politidistrikt.
En kartlegging Politiforum har gjort, viser at ni av de ti øvrige politimestrene også støtter generell bevæpning av norsk politi, mens politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt ikke ønsker å si ja eller nei.
![Cecilie Lilaas-Skari.](https://image.politiforum.no/247171.webp?imageId=247171&x=27.06&y=9.23&cropw=44.54&croph=56.72&width=720&height=612&format=jpg)
Må være godt rustet
Politimester Cecilie Lilaas-Skari i Øst politidistrikt, trekker frem at vi har hatt lengre perioder med bevæpnet politi i den senere tid på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen.
– Denne situasjonen ser ut til å være varig endret, og dette utfordrer mannskapene våre på en ny måte. I lys av dette er det behov for å vurdere fast bevæpning av norsk politi, sier hun.
Det er nettopp basert på den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i, at Lilaas-Skari mener det bør vurderes å innføres generell bevæpning.
– Dette er imidlertid en del av en stor diskusjon, og det er viktig at det gjøres grundige faglige vurderinger, også sett opp mot at norsk politi de siste årene har tatt i bruk elektrosjokkvåpen som et nytt maktmiddel, fortsetter hun.
Lilaas-Skari sier hun fortsatt er en sterk tilhenger av det sivile preget norsk politi har.
– Men gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i, med høyere grad av konflikt i samfunnet, må vi sørge for at mannskapene våre er godt utrustet til å møte disse utfordringene, fortsetter hun.
Har snudd
Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt, forteller at hun har tvilt seg frem til at det er mest fornuftig med bevæpning av politiet.
Jeg har tidligere vært negativ til bevæpning. Innser nå at tiden har gått fra oss på det.
Ellen Katrine Hætta
– Jeg har tidligere vært negativ til bevæpning. Innser nå at tiden har gått fra oss på det. I Finnmark er det dessuten slik at den første patruljen som kommer til stedet er ofte den eneste og da vil det være betryggende at de har alle redskaper tilgjengelig. Jeg tenker også at treningen blir bedre også på taktikk når patruljen har våpen som er del av sin daglige verktøykasse, sier Hætta.
– Jeg er for generell bevæpning av norsk politi, sier politimester i Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe.
Fremskutt lagring er ikke effektivt nok
Politimester Heidi Kløkstad i Nordland politidistrikt satt i Maktmiddelutvalget som leverte sin rapport til Justisdepartementet i november 2022.
– Jeg tilhørte flertallet som stemte for generell bevæpning, og jeg har ikke endret standpunkt, sier Kløkstad.
Hun forteller at frem til rundt 2018 mente hun at dagens ordning med fremskutt lagring i bil var tilstrekkelig.
Dagens ordning med fremskutt lagring i bil gir ikke politiet tilstrekkelige effektive virkemidler når det haster som mest.
Heidi Kløkstad
– Trusselbildet i verden - og Norge - har endret seg vesentlig etter 2018, og det samme har publikums forventning til politiet. Dagens ordning med fremskutt lagring i bil gir ikke politiet tilstrekkelige effektive virkemidler når det haster som mest, og vårt oppdrag er å beskytte innbyggerne. I tillegg skaper den stadig økende opp/ned-bevæpningen av politiet en enorm slitasje og frustrasjon for mannskapet. Alt dette tilsier at politiet bør gis generell bevæpning, avslutter Kløkstad.
Ivareta tryggheten til ansatte
– Jeg mener det bør innføres generell bevæpning av norsk politi, sier politimester Astrid E. Nilsen i Troms politidistrikt.
![Astrid E. Nilsen.](https://image.politiforum.no/155257.webp?imageId=155257&x=0.00&y=2.36&cropw=100.00&croph=68.90&width=336&height=350&format=jpg)
Også Nilsen har tidligere ment at dagens ordning med fremskutt lagring i bil var tilstrekkelig.
– Men endringene i trusselbildet i Norge og i verden gjør at jeg nå mener at det er riktig med en generell bevæpning av norsk politi. Dette for å kunne ivareta tryggheten til våre innbyggere og våre ansatte, avslutter hun.
Politimester Johan Brekke i Innlandet politidistrikt er inne på mye av det samme.
– Jeg støtter en innføring av generell bevæpning for politiet, gitt dagens trussel-/kriminalitetsbilde som også beskrives i nye trusselvurderinger fra PST, politiet og Etterretningstjenesten, sier Brekke.
Han legger til:
Vi legger særlig vekt på politiets reelle operative evne.
Johan Brekke
– Vi legger særlig vekt på politiets reelle operative evne - å kunne reagere raskt og adekvat på akutte og uforutsette trusselsituasjoner for å beskytte innbyggerne. Innbyggerne har en berettiget forventning om et handlekraftig og effektivt politi, som er i stand til å hindre tap av liv/alvorlig skade i slike situasjoner.
– Rask og effektiv politirespons vil redusere konsekvenser av alvorlige og pågående voldshendelser og lengre responstid kan/vil koste liv, avslutter Brekke.
Sekunder er avgjørende
Politimester Kjerstin Askholt i Agder politidistrikt trekker frem at politiets rolle alltid har vært og er fortsatt å skape trygghet for innbyggerne.
Kriminaliteten har blitt langt mer profesjonell, tøffere, og organisert i gjenger og nettverk, med bruk av grove trusler, vold og mer bruk av våpen.
Kjerstin Askholt
– I de siste årene har imidlertid kriminaliteten og trusselbildet endret seg radikalt. Kriminaliteten har blitt langt mer profesjonell, tøffere, og organisert i gjenger og nettverk, med bruk av grove trusler, vold og mer bruk av våpen. Den sikkerhetspolitiske situasjonen har også endret seg radikalt med krig i både Europa og Midtøsten, sier hun.
Askholt trekker frem at når kriminalitets- og trusselbildet endrer seg på denne måten, må også politiet, etter hennes vurdering, endre måten de jobber på og utstyrer seg.
![Kristin Askholt.](https://image.politiforum.no/230004.webp?imageId=230004&x=23.98&y=10.34&cropw=36.47&croph=64.50&width=336&height=398&format=jpg)
– Dette for fortsatt å kunne ivareta sikkerheten til innbyggernes slik vi ønsker. I tillegg er det viktig for meg at våre ansatte kan settes i stand til også å ivareta egen sikkerhet. Vår statistikk viser en markant økning i antall ansatte som utsettes for vold og trusler, sier hun.
Askholt trekker også frem at i de mest tidskritiske hendelsene hvor bevæpning er nødvendig, mister man svært verdifull tid dersom man først må returnere bil, bevæpne seg der og ikle seg nødvendig utstyr før den enkelte er klar til å aksjonere.
– Antall minutter og sekunder kan være helt avgjørende for resultatet i slike aksjoner. Norge har en svært god høyskoleutdanning for politiet. Med denne gode opplæring våre ansatte får der, og slik trusselbildet har utviklet seg, er jeg positiv til generell bevæpning, avslutter Askholt.
Faller ned på generell bevæpning
Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt viser til et tidligere høringssvar på samme tema.
– Den gang svarte jeg at jeg var for generell bevæpning, sier han.
Songstad synes det er vanskelig å svare klart «ja» eller «nei» på om han er for generell bevæpning.
– Det har sammenheng med ulikhetene i trusselbildet ulike steder i landet, noe som kunne tale for en mer nyansert bevæpningsordning. Problemet med en sånn ordning er at den er vanskelig å lage og derfor faller jeg ned på generell bevæpning. Det venner vi oss fort til, vil jeg tro, også på små steder, sier Songstad.
Et politisk spørsmål
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-Øst politidistrikt trekker frem at det har vært en utvikling av både våpeninstruksen og i politiets praksis for bevæpning.
– I denne perioden er det også innført bruk av elektrosjokkvåpen. Samfunnsutviklingen tilsier nok at ytterligere økt fleksibilitet i bevæpningsordninger er nødvendig. Dette inkluderer mulighet til å bevæpne alle eller noen patruljer i et område der utfordringsbildet kan tilsi det. Spørsmålet om generell bevæpning er imidlertid også et spørsmål om hvilket politi samfunnet ønsker, noe som i bunn og grunn er et politisk spørsmål, sier Sæverud.
Det er etter min mening ikke et spørsmål det er riktig å svare ja eller nei på
Ole B. Sæverud
På spørsmål om han vil svare klart ja eller nei til generell bevæpning, sier politimesteren følgende:
– Det er etter min mening ikke et spørsmål det er riktig å svare ja eller nei på, noen jeg har prøvd å begrunnet i mitt svar nedenfor.
Diskusjon i Høyre
En eventuell generell bevæpning av politiet er det til syvende og sist Stortinget som må ta stilling til. Per i dag er det kun Fremskrittspartiet som ønsker dette, men både i Høyre, Senterpartiet og KrF er det uenighet i spørsmålet.
Senest i januar sa Høyres første nestleder Henrik Asheim at han har snudd i bevæpningsspørsmålet, og ønsker å kjempe for at Høyre på sitt landsmøte går inn for generelt bevæpnet politi.
Det er først og fremst på grunn av det trusselbildet som politiet selv møter.
Henrik Asheim, Høyre
– Det er først og fremst på grunn av det trusselbildet som politiet selv møter. Da ser jeg at politiet faktisk bør være bevæpnet, sa Aasheim til Politiforum.
Totalt seks av de 14 medlemmene i Høyres programkomité har dermed nå flagget at de ønsker at partiet skal jobbe for generell bevæpning av politiet.