Nå skal flere politifolk få kunnskap om mishandling i nære relasjoner

– Vi ser et økende antall saker som omhandler dette, sier fagansvarlig Rikke Krafft. 

Mesteparten av undervisningen vil foregå ved Politihøgskolen i Kongsvinger.
Publisert

Den siste tiden har det vært stort fokus på mishandling i nære relasjoner, og Politihøgskolen har hatt stor etterspørsel fra alle politidistrikter til sin videreutdanning om dette temaet. 

Nå har de fått doblet antall studieplasser i studiet «Mishandling i nære relasjoner». 

– Vi har fått økte midler fra Politidirektoratet for å imøtekomme det store behovet for kompetanseheving i etaten, sier Rikke Krafft, fagansvarlig for studiet ved Politihøgskolen. 

Studieplasser til alle distrikter

Hvert semester er det rundt 200 søkere til de 24 studieplassene studiet fram til nå har hatt, og hun er derfor glad for at antall studieplasser nå er økt til 48. Første samling med dobbelt antall studenter starter denne uken. 

Rikke Krafft, fagansvarlig for studiet «Mishandling i nære relasjoner» ved Politihøgskolen.

– Det er veldig bra at vi kan gi flere politiansatte økt kompetanse på dette viktige fagfeltet. Saker som omhandler vold i nære relasjoner, og da inkluderer vi æres-saker, er komplekse og krevende. Med bakgrunn i sakene vi har sett i år, er det et økende behov for mer kunnskap. Dessverre ser vi et økende antall saker, som omhandler mishandling i nære relasjoner, sier Krafft. 

Målgruppen er alle ansatte i politiet, som på ulike vis jobber med saker om mishandling og vold i nære relasjoner. 

– Vi har alltid søkere fra alle politidistrikter, og vi ønsker at hvert politidistrikt skal være representert, og få kunnskap tilbake til sitt distrikt. Derfor passer vi på at alle politidistriktene får studieplasser på videreutdanningen, sier Krafft. 

– Komplekst spørsmål

Krafft forklarer at disse sakene krever ekstra innsikt og kunnskap, og at det er risikovurderinger som må gjøres tidlig, og følges opp med tiltak og beskyttelse.

– Det er ofte situasjoner hvor ofrene er livredde eller fanget i en situasjon det er vanskelig å komme ut av. I æressaker er de ofte lukket. Vi ser at anmeldelser trekkes, og få snakker. Da sliter man med bevisene. Det er viktig at disse sakene blir håndtert på en god måte, sier hun. 

– Disse sakene har vært i samfunnet lenge. Om vi avdekker flere saker nå, eller om det er en reell økning i antall saker, er et komplekst spørsmål. Men jo mer kompetanse flere har, vil flere saker avdekkes. Dette studiet skal bidra til økt kunnskap, forståelse og ferdigheter til behandling, etterforskning og iretteføring av disse sakene. Det gjør at det blir bedre kvalitet på fagområdet, fortsetter Krafft. 

Powered by Labrador CMS