NY TEKNOLOGI: Politiet i London varslet tidligere i år at de skal ta i bruk kroppskameraer av typen Motorola VB400. I en undersøkelsen gjennomført av Politiforum, svarer halvparten av de spurte politiansatte at de er positive til at norsk politi utstyres med kroppskamera.

Ny undersøkelse: 50 prosent av politiansatte ønsker kroppskamera for operativt personell

I en spørreundersøkelse gjennomført av Politiforum, svarer halvparten av de spurte «ja» på spørsmålet om operativt politi bør bære kroppskamera. Kun 20 prosent svarer nei.

Publisert

I juni ble det kjent at Politidirektoratet (POD) i 2024 skal igangsette et prøveprosjekt med bruk av kroppskamera i politiet. Utredningen av prosjektet starter til høsten.

– Rammene for prøveprosjektet er ikke besluttet ennå. Politidirektoratet vil komme tilbake til detaljer omkring hvilke distrikt og eventuelle særorgan som vil bli berørt, varighet på testperioden og andre sentrale elementer når det er klart. Selve utredningsarbeidet starter til høsten, sa seksjonssjef Torgeir Haugen i POD i en pressemelding.

Halvparten er positive

En spørreundersøkelse Politiforum har gjort blant medlemmer i Politiets Fellesforbund, viser at de ansatte er positive. Over 3000 personer har besvart undersøkelsen.

I undersøkelsen svarer nesten 50 prosent av de spurte «ja» på spørsmålet om operativt politi bør utstyres med kroppskamera. Kun 20 prosent svarer «nei», mens 30 prosent er usikre.

«Det må innføres som et supplement til videoovervåkning og publikums mobilfilming. Et kroppskamera med video- og lydopptak vil vise hendelsesforløp på en langt bedre måte enn hva som er nå», skriver en av respondentene om hvorfor vedkommende mener politiet må bære kroppskamera.

Les flere begrunnelser under.

Mest positive i Sør-Vest

Det er ansatte i Sør-Vest politidistrikt som er mest positive til å ta i bruk kroppskamera.

Der svarer 57,9 prosent av de spurte «ja» på spørsmålet - mens kun 14,7 prosent svarer «nei».

«All tjenesteutøvelse bør tåle offentlighetens lys og kroppskamera vil derfor bare være til fordel. Mye av tjenesteutøvelsen blir filmet uansett av publikum og med kroppskamera vil vi iallfall kunne belyse hele hendelsen og ikke bare bruddstykker», sier en tjenesteperson fra distriktet i undersøkelsen.

Nest mest positive er de ansatte i Innlandet politidistrikt, etterfulgt av Agder og Øst.

«Dette er samfunnets naturlige utvikling. At vi må utstyres med kroppskamera er en fremtid vi ikke kan unngå. Derfor er det bedre å vise samfunnet at vi er imøtekommende og åpne nå, enn å fremstå avventende og hemmelighetsfulle, for å ikke si trassige, frem til vi ender opp med kroppskameraer uannsett», skriver en politiansatt fra Øst.

Det er politiansatte i Troms politidistrikt som er mest skeptiske til å ta i bruk kroppskamera. Der har 30,6 prosent svart «nei» på spørsmålet, og bare 40 prosent «ja».

Yngre sier nei

Svarene fra undersøkelsen viser at kvinnelige politiansatte er litt mer positive til bruk av kroppskamera enn menn.

51,4 prosent av de kvinnelige respondentene og 48,9 prosent av mennene svarer «ja» på spørsmålet.

«Nei»-andelen er imidlertid større blant menn: 23,7 prosent, mot 13 prosent hos kvinnene.

Eldre politiansatte er også vesentlig mer positive til kroppskamera enn sine yngre kolleger.

I aldersgruppen 40-49 år og 50-59 år mener henholdsvis 56,7 prosent og 55,2 prosent av de spurte at operativt politi bør utstyres med kroppskamera.

Til sammenligning ønsker kun 36,8 prosent av politiansatte mellom 20-29 år det samme.

Ser hen til 2015-prosjekt

En gang tidligere, i 2015, har politiet testet bruk av kroppskamera. Den gangen ble 12 polititjenestepersoner på Grønland i Oslo utstyrt med kroppskamera på omgang. Prosjektet hadde kun tre kroppskameraer til rådighet.

I perioden 4. oktober til 1. november 2015 ble kameraene brukt på 46 tjenestesett, hvor det ble filmet totalt 132 sekvenser.

– Et av funnene fra Oslo var at det var behov for et større prøveprosjekt, hvor bruk av kamera prøves i flere aktuelle situasjoner og opp mot flere problemstillinger enn hva som ble gjort i Oslo. Når politiet nå går inn i utredningsarbeidet for å beslutte rammene for det nye prøveprosjektet, så er dette anbefalinger vi tar med oss, sier Torgeir Haugen fra POD i pressemeldingen.

Forskere advarte

I en tidligere sak i Politiforum, peker flere imidlertid på at kroppskameraer ikke er noen «quick fix» for politiet.

– Et kroppskamera ville kunne dokumentere hendelsen, men det er ikke sikkert at det ville gitt noe entydig svar. Kameraet vil kun gi et utsnitt av virkeligheten. Man vil ikke nødverndigvis se hvor politiblikket var rettet, og det er ikke sikkert man ville hørt alt som ble sagt, sa Joshua Phelps, forsker på Politihøgskolen (PHS) og Oslo Nye Høgskole.

Kriminolog og doktorgradsstipendiat Hans Myhre Sunde mener det viktigste er å gjøre et grundig forarbeid før en eventuell innføring av kroppskamera for norsk politi.

– Det er naturlig at debatten reises, men fallgruven her, er å ikke gjøre en ordentlig effektstudie før man tar beslutningen. Man kan ikke bare stole på magefølelsen til politifolk, sa Sunde til Politiforum.

Powered by Labrador CMS