Nye tall: Ni av ti nyutdannede i jobb, men fortsatt høy midlertidighet

Nesten 90 prosent av de nyutdannede fra Politihøgskolens 2024-kull har politijobb, men bare 21 av dem er fast ansatt. – Målsetningen er å få dem i fast jobb, sier statssekretær Sigve Bolstad (Sp).

Bildet er et illustrasjonsfoto, tatt under Arendalsuka 2023.
Publisert Sist oppdatert

Det viser nye bemanningstall Justis- og beredskapsdepartementet har delt med Politiforum. Tallene er utarbeidet av Politidirektoratet, og viser antall nyutdannede fra Politihøgskolen (PHS) med politijobb per 30. september.

– Helt fra første dag jeg kom inn som statssekretær har jeg vært tydelig på at det har vært særdeles viktig å få studentene i jobb. Derfor er det gledelig at cirka 90 prosent av årets kull har fått jobb i politiet, sier statssekretær Sigve Bolstad (Sp) til Politiforum.

Bemanningstallene viser at ytterligere 49 nyutdannede fra 2024-kullet fikk politijobb i løpet av september. Totalt er 89,6 prosent av alle med bestått eksamen fra årets studentkull, nå i jobb i politiet - tilsvarende tall for utgangen av august var 77,6 prosent.

718 midlertidige

Da bemanningstallene for utgangen av august ble publisert viste de at 723 nyutdannede fra de fire siste studentkullene var midlertidig ansatt. En måned senere var det 718 midlertidige.

– Målsetningen vår er å få dem i fast jobb. Hovedregelen i staten er fast jobb, understreker Bolstad.

– Hvordan jobber dere for å få ned midlertidigheten?

– Vår jobb er å sørge for så optimale rammevilkår som mulig. Vi har vært tydelige på at vi forventer at det blir flere ansettelser, og for å få dem raskest mulig i jobb, har mange blitt ansatt i midlertidige stillinger. Men tilbakemeldingen fra Politidirektoratet er at de som er ansatt, skal inn i fast jobb, svarer statssekretæren.

Bolstad sier det er en forventning om at de midlertidige stillingene ikke bare opphører ved årsskiftet, og at politifolkene igjen går ut i arbeidsledighet.

– Vår målsetning er ikke bare å opprettholde bemanningsnivået. Vi forventer en økning i bemanning også neste år.

Nyutdannede i politijobb

Kull Fast 31/8 Midlert. 31/8 Fast 30/9 Midlert. 30/9
2024826221298
20236024190224
2022268171291153
20213884939243

* Tabellen viser nyutdannede fra Politihøgskolens fire siste kull med fast og midlertidig politijobb, per 31. august og 30. september.

– Positiv effekt

Dagens regjering har blitt møtt med kritikk etter at politibemanningen har sunket markant de siste årene.

I høst ser det ut som om trenden kan ha snudd, noe Bolstad sier kommer som en konsekvens av økte bevilgninger til politiet.

– Vi har vært helt enige i at bemanningen må opp. Og ansettelse av studenter er et særdeles viktig grep for å møte kriminalitetsutviklingen. Vi har lyttet til politifaglige råd, og anbefalinger fra fagforeninger og bekymringer fra vernetjenesten, sier han.

Bolstad understreker at regjeringen har vært helt enige i at det er behov for å styrke politiet med den kriminalitetsutviklingen vi ser i dag.

– Det har vi satt av penger til. Vi er sikre på at dette kommer til å gi positiv effekt.

– Viktig med åpenhet

Vanligvis publiserer Politidirektoratet sine bemanningstall for studentene tre ganger i året; ved utgangen av april, august og desember.

– Hva er årsaken til at dere går ut med disse tallene nå?

– Vi tenker det er viktig med åpenhet. Folk er veldig opptatt av politidekningen, og når vi får beskjed fra Politidirektoratet om at det forefinnes nye tall, ønsker vi å gå ut med det, svarer Bolstad.

Powered by Labrador CMS