Et samfunn uten politi
Hvordan kan Norges mest trafikkerte knutepunkt og gjennomfartssted stå uten politi?
Oslo S. Det kryr av mennesker i alle aldere. Og vektere. Men politiet er ikke å se. Daglig passerer nærmere 209.000 personer Oslo Sentralstasjon.
Med andre ord - et mekka for kriminelle.Antall anmeldelser har økt med 1000 siden politiposten på Oslo S ble nedlagt.
- Vi ønsker tilstedeværelse og nærvær fra politiets side. Det er klart at vi merker at det ikke lenger er politi på Oslo S. Derfor har vi snakket om at det må gjøres et fremstøt for å få opp synligheten igjen. Et alternativ kan være et sted hvor politiet kan spise matpakkene sine, gå på toalettet og samles. Et slags møtepunkt. For det er liten tvil om at vi ønsker mest mulig sikkerhet på Oslo S, og da spiller politiet en viktig rolle, sier Jernbaneverkets stasjons- og eiendomssjef i stor-Oslo, Henning Bråtebæk.
NSB og Rom Eiendom er helt enige med Jernbaneverket.
- Vi vil gjerne ha politiet tilbake i lokalene våre igjen. Faktum er at vi har tilbudt de gratis lokaler inne i selve ankomsthallen med ulik plassering. De har til og med fått tilbud om vask av lokalene. Men vi får svar tilbake om at de ikke har ressurser nok. Jeg synes det er forunderlig at Norges største knutepunkt ikke prioriteres av politiet. For det er liten tvil om at dette er belastet område hvor det blant annet omsettes narkotika åpenlyst, sier regionsjef i Rom Eiendom, Rune Løberg.
Dypt savnet
Etter at politiposten på Oslo ble nedlagt, har det vært sterke reaksjoner innad i Oslo-politiet på avgjørelsen. Flere som Politiforum har vært i kontakt med, mener det var en tragedie at posten ble skrinlagt. Nå mener altså Jernbaneverket og NSB det samme.
- Det er en fallitterklæring at vi ikke er tilstede. Vi er krysstallklare på politiet skal være synlig i gatebildet. Og når vi ikke klarer å være det på et sted som Oslo S, ja hvor skal vi da være det, spør leder i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad, og legger til:
- All statistikk viser at Oslo S er det området i hovedstaden hvor det begås mest kriminalitet. I tiden som satsingen og aktiviteten rundt politiposten på Oslo S har vært stor, har dette gitt positive utslag. Et godt signal på nettopp dette er knivaksjonen i oktober 2002.
Ifølge kilder som Politiforum har vært i kontakt med, ønsket NSB i forkant av nedleggelsen av politiposten, et mer synlig politi inne på selve stasjonsområdet. Når Oslo-politiet ikke klarte å tilfredsstille de kravene på grunn av ressurssituasjonen, ble nærmest NSB tvunget til å «kaste» politiet ut av sine lokaler på sjøsiden av Oslo S og få inn andre leietakere. Etter at politiet forsvant, har ytterlige tre vektere blitt ansatt som et ledd i vaktholdet med patruljerende vektere. På mange måter kan man si at samfunnets maktapparat styres av den private kapitalen.
Det paradoksale i denne saken, er at alle aktørene på Oslo S, inkludert Hafslund Sikkerhet som står for vaktholdet, ønsker politiet tilbake. Men når politiet selv ikke prioriterer nærpolitiet på landets mest trafikkerte område, blir det hele en står gåte.
Lite effektivt
- Politiets Fellsforbund har sett på forholdene ved Oslo S etter at politiposten ble nedlagt. I forhold til registrerte kriminelle handlinger, har tallet gått fra 8130 saker i 2006 til 8854 saker i desember 2007. Normalt er desember den travleste måneden, og med forsikte beregninger vil tallet garantert være over 9100 anmeldte saker. Dette viser viktigheten av politiets tilstedeværelse over tid, sier Torill Sorte, forbundssekretær hos PF.
Når det gjelder kontakt i nærmiljøet i forhold til lokale utfordringer, mener Politiets Fellesforbund at ved bruk av rus og samhandling med andre etater, så kreves det en tilstedeværelse. Erfaringer fra Oslo viser at når knutepunktet blir borte, så kommer ikke innbyggerne eller næringslivet med sin kunnskap. Resultatet blir et lite effektivt politi som i stor grad overvåker og rykker ut på oppdrag, uten mulighet til å være i forkant med tiltak ut fra kjente utfordringer, sier Sorte.
Taper penger fordi politiet ikke er der
Kjøpmann Vien Van Le ble slått ned fordi han prøvde å forhindre en «kunde» å stjele fra butikken sin. Politiet tok aldri affære.
- Jeg savner politiet på Oslo S. Helt klart. Folk blir redde for å komme og handle her på grunn av at de ikke føler seg trygge. Oslo S er et belastet område, og da mener jeg absolutt at politiet burde være her. Jeg taper penger fordi politiet ikke er her, sukker Vien Van Le.
Kjøpmannen driver en Narvesen kiosk i Østbanehallen på Oslo S. Han har flere ganger opplevd innbrudd og vold på arbeidsplassen, men politiet har han aldri møtt etter at politiposten ble nedlagt.
- Jeg har anmeldt alle sakene, men hver gang får jeg et brev fra politiet om at saken er henlagt, sier Vien Van Le og viser frem slagmerket han fikk i ansiktet da en kriminell ranet butikken hans.
- Jeg brukte over tre timer på å reise bort til politihuset og få anmeldt saken. Men saken kommer garantert til å bli henlagt den også, akkurat som alle de andre episodene jeg har opplevd, sier Vien Van Le.
Han mener det er noe logisk galt med samfunnet når Norges mest trafikkerte sted ikke har synlig politi og må benytte seg av vektere i kampen mot kriminalitet.
- Vekterne her gjør en kjempejobb. Men jeg hadde selvsagt følte meg enda tryggere om politiet hadde vært her også. Før politiposten ble lagt ned, kunne politiet være her i løpet av noen få minutter. Nå er situasjonen helt håpløs.
«Vi må prioritere med de midlene vi har»
Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon i Oslo medgir at politiet kunne vært mer synlig på Oslo S. Nå tar han grep.
- Jeg forstår frustrasjonen til alle de som nærmest roper at politiet må komme tilbake på Oslo S. Politiet bør være mer synlig på Oslo S, sier Kåre Stølen.
- Betyr det at dere tar selvkritikk på at politiposten ble lagt ned?
-Vi må være der publikum er, og patruljerer området. Men vi bør være mer synlige enn det vi er i dag. Vi må tenke annerledes og nytt i forhold den gamle politiposten som lå på sjøsiden av Oslo S. En løsning kan være mobil politipost med mobil terminal, sier Stølen, og legger til:
- Det er opp til oss selv hva vi prioriterer. Og det er liten tvil om at Oslo S er et område publikum skal forvente å finne politiet. Vi må prioritere med de midlene vi har, og finne de beste løsningene slik at vi i langt større grad blir synlige også på Oslo S, påpeker han.
Stølen sier at politiet er i dialog med NSB angående plassering av en ny politipost. Målet er å få en så sentral plassering som mulig, og aller helst rett under den store informasjonstavlen i ankomsthallen.
- Her kan vi ta i mot beskjeder om ting som er stjålet, gi informasjon og hjelpe folk som trenger det. Plasseringen av den gamle politiposten var langt fra ideell, og hvis vi skal ha en fast post bør det ligge «midt i smørøyet». Men om dette blir løsningen er for tidlig å si, sier Stølen.