– Kan ikke leve av suppe når vi skal bygge muskler
Praksis uten lønn og karantene fra jobber ved siden av studiene gjør at politistudenter får dårlig råd.
Det er Klassekampen som i dag skriver om at politistudenter sliter økonomisk, spesielt under praksisåret.
Under andre studieår ved Politihøgskolen (PHS) er studentene ute i praksisstillinger på heltid – uten lønn. Samtidig kan de ikke velge fritt blant jobber ved siden av studiet.
Studentene kan blant annet ikke jobbe ved sykehjem, i psykiatrien, i utelivsbransjen eller som drosjesjåfører.
Lite igjen etter husleie
Politistudent Eira Skotland forteller til Klassekampen at hun bruker nesten 5000 kroner på husleie, av de 7300 kronene hun får i studiestøtte i måneden. Dermed sitter hun bare igjen med rundt 2500 kroner å leve for.
– Jeg vet det er midlertidig, men det er krevende, slår Skotland fast.
– Det er trangt økonomisk i løpet av praksisåret, sier Michael Næss Kristiansen, leder for studentene i Politiets Fellesforbund (PF) til avisa.
Politistudent Stian Holm (28) forteller til Dagens Næringsliv at det er vanskelig å kombinere innsatsen i politipraksisen med ekstrajobb.
– Vi får beskjed om å gi 100 prosent innsats. Med turnus er det vanskelig å kombinere med ekstrajobb, og man har ikke råd til å bo, spise og trene for 7000 kroner i måneden, forteller Holm.
Studentleder Kristiansen løfter fram en praksislønn på opptil 5000 kroner i måneden som et forslag.
– Vi kan ikke leve på suppe når vi skal bygge muskler. I praksisåret lærer vi å jobbe som vanlige politimenn og vi skal leve som studenter, mener Kristiansen.
Politihøgskolen (PHS) framholder at det er viktig å ha begrensninger for hva slags jobber politistudentene kan ha ved siden av studiene, for å unngå konflikter med politirollen.
Uenige om praksislønn
Politiets Fellesforbund og regjeringen er uenige om den trange økonomien bør løses av staten.
PF-leder Sigve Bolstad mener studentene burde få en godgjørelse for praksisåret, for eksempel i form av en lærlinglønn. Men PF innrømmer også til Dagens Næringsliv at praksislønn ikke har vært en stor sak for forbundet de siste årene. I stedet har de arbeidet med å skaffe studentene jobb.
Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Hans Røsjorde (Frp), mener at studentene ikke bør få lønn.
– Hvis man skulle endre betingelsene for studentenne ved å innføre lønn under praksisåret, ville studentenes valg etter fullført utdanning begrenses, sier han til Klassekampen.
Røsjorde mener det er flere fordeler ved at utdanninga ikke lenger er en betalt etatsutdanning, og at det gir studentene større muligheter til videreutdanning senere.