Disse jentene er idealstudenter
Ikke rart tvillingsøstrene Dorte og Tonje Kongsrud smiler om kapp medjustisminister Knut Storberget. Jentene er med på å skrive historie.
Aldri tidligere har norske politistudenter møtt et mer moderne og tilrettelagt bygg enn det de gjør på Kongsvinger. Totalt har 144 bachelorelever inntatt de nye lokalene. Og ingen kan kritisere forholdene. For maken til utdanningstilbudet har ingen i politiet tidligere opplevd.
- Målet har alltid vært å jobbe i politiet. I dette yrket får mange man muligheter å utdanne seg videre og det vil alltid være nok av utfordringer, sier Dorte og Tonje Kongsrud.
39 prosent av de 552 studentene som i disse dager begynner på Politihøgskolen, er kvinner. Dette er den høyeste kvinneandelen noen gang. Dorte og Tonje Kongsrud og resten av de kvinnelige studentene skriver dermed politihistorie.
Vel fem prosent, 30 studenter, har minoritetsbakgrunn. Seks av disse er kvinner, opplyser Politihøgskolen selv.
Gjennomsnittsalderen på årets politistudenter er 23 år, og konkurransepoengsummen for å komme inn var relativt høy, tatt i betraktning at høyskolen i år tar opp 120 flere studenter enn i fjor. For å komme inn i Oslo måtte studentene ha 50 konkurransepoeng, mens det i Bodø og Kongsvinger var tilstrekkelig med henholdsvis 45 og 46,3 poeng.
Ikke berørt
De som trodde at politikonflikten som ny ble løst skulle ha innvirkning på kommende politifolks karrierevalg, har ikke det slått til.
- For meg har konflikten bare virket «positivt» inn. Jeg har innsett enda mer at politiet har behov for flere tjenestemenn og kvinner. Jeg kan være med på å bidra for å skape et tryggere samfunn. Og det ser jeg frem til, sier Tonje Kongsrud.
Hun får støtte av tvillingsøster Dorte.
- For meg er det viktig å ha et yrke jeg trives i. Jeg har fått med meg at det stadig er flere som velger andre karriereveier enn politiet etter at de er ferdig på Politihøgskolen, men for meg er ikke det noe alternativ. Jeg skal bli politi. Basta, sier Dorte Kongsrud.
Duoen møtte en strålende opplagt justisminister under første skoledag på Kongsvinger. De fikk gode tips av Knut Storberget.
- Disse jentene er idealstudenter for Politihøgskolen. De er kvinner med høye ambisjoner. Det er liten tvil om at dette er typer som politiet trenger, sier Knut Storberget.
Gips og krykker
Politiforum snakket med mange studenter på Kongsvinger, og felles for alle var høy motivasjon og et brennende ønske om å jobbe i politiet.
En som fikk en litt uheldig start på skoleåret, var Hans Chruicshank, som kom hinkende med krykker og foten i gips.
- Jeg var så uheldig at jeg knakk foten på joggetur i en nedoverbakke tidligere i sommer. Nå har jeg fått med foten i gips i fem uker, og ser frem til å få den av snart, sier Hans Chruicshank.
- Hvor god fysisk form er du nå etter ulykken?
- For å si det sånn så hadde jeg en veldig god treningskurve før ulykken. Men det har blitt veldig mye styrke og ikke så mye jogging av naturlige årsaker som jeg hadde håpet, svarer Hans Chruicshank.
- Fantastisk dag
Rektor Hans Sverre Sjøvold legger ikke skjul på hvor viktig etablering av Kongsvinger som studiested for Politihøgskolen er.
- De studentene som skal gå her, vil få de desidert beste fasilitetene i politiet. De er rett og slett privilegerte. Vi ønsket oss Kongsvinger og vi fikk det til. Jeg ser frem til å følge disse historiske studentene fremover, sier Hans Sverre Sjøvold.
I sin åpningstale til studentene la han vekt på de mange og spennende oppdragene som skal løses for fremtidens politi og at det ikke finnes noen god fasit på hvordan politiarbeidet skal løses.
- I utdanningen vil det bli lagt stor vekt på å forstå samfunnet. Jeg kan heller ikke få understreket nok hvor viktig kommunikasjon for en god politimann og kvinne, sa Sjøvold.
Justisminister Knut Storberget beskrev situasjonen for politiet på følgende måte til de nye studentene på Kongsvinger:
- Det er lys i tunnelen. Vi er på rett vei med tanke på å utdanne flere politifolk. Det er dere et levende bevis på. Dere har valgt et av de yrkene som det er knyttet høyest forventinger til. Dere kommer til å følges med argusøyne og jeg er overbevist om at dere vil gjøre en god jobb når dere er ferdig utdannet, sier Storberget.
Justisministeren understreket at Regjeringen vil fortsette å ha fokus på høye opptakstall ved Politihøgskolen. Årets opptak på 552 elever vil bli enda høyere neste år. Planene om å utvide i Stavern til i underkant av 200 nye plasser, er et tydelig tegn på at Stoltenberg-regjeringen ønsker å styrke norsk politi.
Viktigste yrke
Politidirektør Ingelin Killengreen sa i sitt innlegg til elevene at de har valgt landets viktigste yrke.
- Dere kommer til å møte en etat med stort samhold. Samtidig skal dere være klar over at det vil bli stilt skyhøye forventninger til dere. Dere skal være både førstelinje og sisteskanse. Jeg kan love at dere kommer til å møte utfordringer i hverdagen, men det er jeg sikker på dere kommer til å mestre, sier Killengreen.
Samtidig som politidirektøren snakket varmt om politiyrket, var hun også ærlig med studentene.
- Vi håper selvsagt at så mange som mulig av dere velger å jobbe i politiet etter at dere er ferdigutdannet. Men vi vet at noen av dere vil ta andre valg og gjøre karriere utenfor politiet også.