Hund avslører voldtekstforbrytere
Nytt hjelpemiddel i kampen voldtekstforbrytere.
Her markerer politihunden Kustmarkens Rasko på en ørliten flekk med sæd. På tre måneder har han vært svært delaktig i politiets arbeid med å oppklare draps- og voldtektssaker.
Knut Storberget har gjennom hele sin periode som justisminister hatt høy fokus på vold i nære relasjoner og utviklingen av nytt DNA-register.
Politihunden Kustmarkens Rasko er en av politiets siste metoder i kampen mot voldtektsforbrytere. Totalt er det i Norge utdannet fem hunder av denne typen som har hovedfokus på nedgravde objekter og voldtekter.
- På snaue tre måneder har vi vært med på å undersøke 15 objekter. Hovedsakelig dreier det seg om voldtektssaker, men vi har også vært involvert i en drapssak, sier fagansvarlig ved hundetjenesten i Oslo, Kai Iversen.
Stor interesse
Kai Iversen har jobbet med hund i politiet nesten i hele sin karriere. Etter at han fikk hunden Kustmarkens Rasko godkjent i juni, har politiet fått et nytt verktøy.
- Vi har merket at etterspørselen etter bistand i voldtektssaker er stor. Samarbeidet med krimteknikere i Oslo og på Kripos har vært god. Men jeg tror ikke alle landets politidistrikter er klar over at det finnes hunder som kan benyttes i denne type saker, sier Kai Iversen.
Iversen og Kustmarkens Rasko var nylig med på etterforskningen av en voldtektssak i Sandefjord. Resultatet var overbevisende.
- Hunden markerte og krimteknikerne fikk med seg det de trengte. Prøvene er nå sendt inn til Rettsmedisinsk institutt, og vi venter på svar på DNA-prøvene nå, sier, Iversen.
- Hva skal til for å mestre denne jobben?
- Egeninteresse, tålmodighet og tilrettelegging fra tjenestestedet, samt en hund som har stor søkerlyst.
- Hvor lenge etter at en voldtekt eller et drap er gjennomført er det mulig for hunden å finne spor?
- Jo tidligere jo bedre. Men Rasko har også vært på åsteder som er flere uker gamle og det er ikke avgjørende om det har gått folk i området - det meste er mulig, sier Kai Iversen.
- Spennende
Rettsmedisiner Torleif Rognum ved Rettsmedisinsk institutt synes bruken av politihund som et virkemiddel i voldtekts og drapssaker, er meget positivt.
- Umiddelbart høres dette meget positivt og spennende ut, sier Torleif Rognum.
Foreløpig finnes det ikke tall på oppklaringsprosenten hvor Rasko er involvert i etterforskningen. Men Kai Iversen innrømmer at han vil bli overrasket hvis ikke innsatsen til Rasko gjør utslag på resultatene.
- Det ligger veldig mye trening bak dette arbeidet, og vi ser helt klart viktigheten av å ha hunder i denne type saker.
Morten Weensvangen ved kriminalteknisk avsnitt i Oslo politidistrikt mener forskjellen på å benytte seg av egenskapene til Rasko er som natt og dag.
- Ved en overfallsvoldtekt er det enormt stor forskjell på å ha med en hund som dette. Uten hund må vi benytte oss av spesialbelysning pluss at vi må ha med partytelt og aggregat. En hund kan gjøre denne jobben mye raskere og mer sikkert, sier Morten Weensvangen.