- Har ikke vært synlige nok

Vil knuse fire av fem åpne rusmiljøer i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Han har satt seg en voksen målsetting. Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon lover at fire av Oslos fem åpne rusmiljøer skal knuses innen utgangen av 2010. Politikerne liker optimismen, men ser gjerne enda mer politikraft.

Justisminister Knut Storberget har sagt at han vil satse hardt på å bekjempe narkotikaproblemene i Oslo. Mange har ment at det er en meget vanskelig oppgave.

Nå lover stasjonssjefen på Grønland politistasjon Kåre Stølen at han skal legge fire av Oslos åpne fem rusmiljøer døde.

- Det sier seg selv at politiet har vært altfor lite til stede i disse miljøene, og de har vokset raskere enn det vi har vært klar over. Nå skal det gjøres tiltak for å forhindre at disse miljøene blir større. Jeg lover at vi skal klare å viske ut fire av fem miljøer innen utgangen av 2010. Politiet kan få til hva vi vil, bare vi bruker ressursene på riktig måte, sier Kåre Stølen.

Tunge miljøer

De fem miljøene som Stølen snakker om er:

  • Platået utenfor Oslo Sentralstasjon. Her selges det alt slags stoff til alle grupper av samfunnet. Selgerne er «Gud og hvermannsen». Blir kalt for «gamle plata».
  • Nedre del av Karl Johan. Salg av alle typer narkotiske stoffer. Mest slag på kveldstid fra 23.00 til 06.00. Selgere er alle typer mennesker.
  • Grünerløkka/Akerselva. Mest salg av cannabis. Domineres av selgere fra Vest-Afrika.
  • Vaterland. Selges mest cannabis. Selgerne er stort sett fra Nord-Afrika.
  • Grønland. Salg av khat. Her er det selgere fra Somalia.

Kåre Stølen har jobbet med narkotikasaker siden slutten av 70-tallet. Han er overbevist om at politiet har en lang vei å gå for å «komme i mål» som han selv sier. Men:

- Det er mye kriminalitet i disse områdene, og vi har en voksen oppgave foran oss. Men dette handler om disponeringer. Vi kommer til å slå knallhardt ned på dem som blir tatt for salg. Tidligere var det mellom 30 og 40 selgere i nedre del av Grünerløkka. Etter at politiet kom på plass der med den mobile politiposten, er det nærmest ingen igjen. Vi ser at resultatene kommer når vi prioriterer riktig, sier Kåre Stølen.

- Synlig politi og konsekvent oppfølging vil skape trygghet for publikum. Her ser vi at politiet og utlendingsmyndigheter samarbeider og leverer, sier justisminister Knut Storberget.

Gode tall

I hele fjor ble det registrert 544 personran i Grønland og Sentrum politikrets. Så langt i år er 51 personer pågrepet. I januar og februar var det godt over 60 personran i snitt i denne regionen. Nå er tallet sunket til under 40. Stølen ser klare sammenhenger med politiet innsats i disse områdene.

- Vi har tatt grep og flyttet på personell for å satse i nettopp disse miljøene. Det er viktig for oss at folk føler seg trygge i Oslo. For det er liten tvil om at personer ikke har følt seg trygge. Nå når vi er mer til stede enn tidligere gir det utslag på statistikken, sier Stølen.

For personer som blir tatt for salg av narkotika nå, svir det skikkelig på pungen. De skal fengsles og fremstilles for varetektsfengsling. Ved kjøp av narkotika får personer 10 000 kroner i forelegg på stedet.

- Selgerne blir fremstilt raskere enn tidligere og skal også dømmes raskere. Jeg ser lysere på rusproblematikken nå enn tidligere, sier Stølen og legger til:

- Politiet må ikke være så snille og naive som vi har vært tidligere.

Positivt

Leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, synes det er positivt at Kåre Stølen nå går ut og sier at han vil fjerne rusmiljøene i Oslo.

- Det er viktig med en offensiv holdning i slike typer saker. Politiet vil aldri lykkes hundre prosent hvis man ikke også fokuserer på omsetning i begge ender. Når det er sagt, mener jeg det også er viktig å gjøre noe med den åpenlyse omsetningen utenfor Oslo S. Dette er Norges mest trafikkerte område med 130 000 reisende hver dag. Vi kan ikke leve med at platået utenfor sentralbanestasjonen er en torgplass for narkotikasalg. Dette er Oslos ansikt utad, og hvis ikke det snart gjøres noe, vil rekrutteringen til disse dessverre øke, sier Jan Bøhler, og legger til:

- Hvis Kåre Stølen kan fortelle meg hvordan politiet skal bli kvitt rusmiljøet uten for Oslo S, så er det bare å si fra. Det er selvsagt veldig bra at Stølen går ut og sier at han vil legge fire av fem miljøer i grus, men det mest synlige blir igjen, og de bekymrer meg.

Bøhler peker også på at det i løpet av kort tid vil komme opp en ny «rusakutt» på legevakta i Oslo. Dette vil være et sted med 10 til 12 sengeplasser hvor person­er som trenger hjelp etter blant annet overdoser.

- Dette tilbudet vil komme opp i løpet av sommeren, og skal utvides videre utover året. Kåre Stølen har etterlyst nettopp en slik løsning, og dette er hånd i hånd med politiets satsing i narkotikamiljøene, sier Bøhler.

- Blir endelig bønnhørt

Byrådsleder Erling Lae er enig med Kåre Stølen på fire av fem punkter, men han stusser over at stasjonssjefen ikke våger å si at han vil fjerne alle Oslos fem åpne rusmiljøene.

Erling Lae har i lang tid sagt at han ønsker å gjøre noe med de åpne rusmiljøene i hovedstaden. Utspillet fra Stølen er nærmest som musikk i hans ører. Men det er et lite men.

- Jeg stusser over at han ikke tør å si at han vil fjerne alle de åpne rusmiljøene i Oslo. Platået utenfor Oslo S er Norges største knutepunkt. Her må politiet gjøre mer, spesielt med tanke på de unge. Min bønn er at politiet får fjernet omsetningen i dette området, sier Erling Lae.

Byrådslederen sier at politiets satsing i de ulike rusmiljøene nå gjør at han vil gå inn for å fjerne vekterne på nedre del av Grünerløkka.

- Det er liten tvil om at politiet har vært for usynlige i disse miljøene. Det mest forebyggende vi kan gjøre, er å gjøre det vanskelig å få tak i dop, sier Erling Lae.

Powered by Labrador CMS