«Amputees in action» gjør politiøvelsen mer realistisk
De har mistet kroppsdeler i ulykker. Nå jobber de som markører på fulltid, og gjør øvelsene til politi og forsvar bedre.
Når medics i livvakttjenestene, Beredskapstroppen og Forsvarets spesialstyrker samles til øvelse på Sæther utenfor Kongsvinger, er øvelsene mer realistiske enn noen gang.
Vanligvis er det politistudenter og andre politifolk som spiller ofre og gjerningsmenn etter beste evne. Det er det nå også. Men de to siste dagene har også «Amputees in action», fulltidsansatte markører fra England, satt sitt preg på øvelsen.
– Vi har alle mistet kroppsdeler etter å ha vært utsatt for traumer. Denne jobben er en fin måte å hjelpe politi, forsvar og medisinsk personell i å redde flere liv, sier John Pickup, markør og sjef for «Amputees in action» til Politiforum.
– Gir en følelse av stolthet å bidra
De er rundt 30-40 ansatte og har ulik bakgrunn. Et par av dem har bakgrunn fra forsvaret, resten har vært utsatt fra ulike ulykker.
På besøk på Kongsvinger er også make-up-artist Steve Offer. Når vi kommer inn i et av øvingsrommene ligger en avrevet legg på gulvet. Låret til en av markørene er sminket. Det ser ut som om beinet er revet fra hverandre på ekte.
LES OGSÅ: Bli med på livredning med spesialstyrkene
I tillegg til John Pickup består «the amputees» på Kongsvinger av Mark Morris, Gary Watson og Steven Hansford. Steve Offer sminker de fire og andre markørene så de ser alvorlig skadet ut.
– Vi reiser rundt et par ganger i måneden. Vi har vært i Norge, Sverige, Danmark og rundt i hele Storbritannia. Jeg har også jobbet i Tyskland. Vi er en gjeng som deler erfaringer, så vi er blitt som en stor, utvidet familie, forteller Pickup.
Han omtaler jobben som givende.
– Det gir en følelse av stolthet å kunne gi noe tilbake til de som kanskje har hjulpet oss i våre liv, sier Pickup.
Realistiske øvelser
De roper, gjør motstand og spiller med når livvaktene pakker dem inn i varmetepper, prøver å stoppe blødninger og gir dem sprøyter.
Atle Fure, livvakt og fagansvarlig for sanitet, forteller at de erfaringen fra «Amputees in action» kommer godt med.
– De bruker erfaringene sine og gjør øvelsene mer realistiske. De vet nok mer hvordan det kan oppleves å være skadet, enn andre markører. De gir motstand og mannskapene våre blir forberedt på at det ikke er bare-bare å behandle skadde, sier Fure.
Selv tror Pickup at de som markører kan bringe en ekstra dimensjon til øvelsene. Etter retur til England venter vask av klær etter blodige øvelser på låven på PHS Kongsvinger.
– Deretter drar vi til Bergen på jobb under øvelse for marinesoldater, sier Pickup.