Frøydis (48) er Norges eldste politistudent
Til sommeren er Frøydis Adamson (48) ferdigutdannet politi. Da håper hun på jobb på ordensavdelingen.
Det var tilfeldigheter som førte til at trebarnsmoren fra Oppegård søkte seg inn på Politihøgskolen (PHS) for tre år siden. Adamson, utdannet siviløkonom med erfaring fra Oslo kemnerkontor, hadde drevet sitt eget regnskapsfirma i ti år, men var lei av å punche bilag alene på kontoret i kjelleren.
– Jeg tenkte at det var på tide å få en «ordentlig» jobb igjen. Blant stillingsannonsene så jeg en jobb i Økokrim. Jeg tenkte at «navnet mitt står jo på denne jobben», den passet perfekt, og da søkte jeg, sier hun til Politiforum.
Men Adamson ble ikke en gang kalt inn til intervju.
– Da tenkte jeg, kanskje jeg stiller sterkere hvis jeg utdanner meg til politi? Tanken var jo at politiutdanning og siviløkonomutdanning ville være veien inn i Økokrim. Så da søkte jeg, kom inn, og begynte på PHS. Og jeg liker det!
Enkelt å bestå
Hverken de fysiske eller teoretiske opptakskravene til PHS bød da 45 år gamle Adamson på veldig store problemer. Karaktermessig gikk det greit, og på de fysiske kravene fikk hun resultater «over middels».
– Jeg synes ikke opptakskravene er blant de aller strengeste, og trente heller ikke spesielt mye i forkant for å klare det. Det ble litt benkpress og svømming, men ingen hardtrening i det hele tatt. Bortsett fra på hangups, klarte jeg maks i alle øvelser, sier Adamson.
Hun sier hun alltid har vært sporty, men aldri drevet aktivt med idrett - før hun begynte med taekwondo som 38-åring og kiting i begynnelsen av 40-årene.
– Hvis folk søker seg inn på PHS i mars, ser jeg ingen grunn til at de ikke skal klare å gjennomføre de fysiske testene noen måneder senere, bemerker hun.
– Hvordan var det å gå tilbake til skolebenken i voksen alder?
– Det var ok, egentlig. Ikke så ille. Dessuten er jo studentlivet friere. Under opptaksintervjuet ble jeg spurt om hvordan jeg som voksen trebarnsmor så for meg å henge med 20-åringer som var ute og festet i helgene eller på blålys-fester på tirsdager. Da svarte jeg at det tror jeg ikke blir noe problem. Jeg trener sammen med unge folk og har egentlig ikke så mye til felles med damer på min egen alder uansett. Jeg er ikke typen som shopper, drikker rødvin og prater om sko og negler! smiler hun.
Vil ut i felten
Adamson hadde rett i sine antagelser. Tre år senere har 48-åringen - som fyller 49 i august - fortsatt ikke angret på valget. Undervisningen og studentmiljøet har svart til forventningene.
– Det har gått kjempefint. Jeg går i en kjempefin klasse og føler meg godt inkludert. En ting jeg har bitt meg merke i, er at mens jeg tidligere har opplevd sutring og klaging fra folk jeg har jobbet med, er det helt annerledes her. PHS-studentene er utrolig positive og ivrige, noe jeg også merket ute i praksis i Follo. Det har vært enormt befriende, forteller hun.
Med tre barn som i dag er 13,18 og 20 år gamle, kom den største utfordringen da hun måtte jobbe turnus under praksisåret.
– Det var litt tungt, spesielt siden jeg har en mann som er mye ute og reiser. Når jeg da skulle på kveldsvakt et kvarter før den yngste kom hjem fra skolen, så kjente jeg litt på det. Men det går det også.
Erfaringen fra praksisåret i Follo politidistrikt var hun uansett veldig fornøyd med.
– Det har vært gøy å være ute i felten. I praksisåret tenkte jeg: «Får folk virkelig betalt for å gjøre dette?!» Nå kunne jeg derfor tenke meg å jobbe ett år operativt og deretter gå over på forebygging. Det virker givende og interessant å jobbe med problemstillinger rundt ungdom og narkotika. Men jeg kommer nok til å søke på de fleste ledige jobbene. Også Økokrim! forteller Adamson.
– Skulle gjort det før
Selv om det kun er et snaut halvår igjen av studiene, har ikke 48-åringen ennå begynt å bekymre seg for om eller hvor hun kommer til å få jobb. Men med en familie som er godt etablert i Oppegård, er hun ikke like fleksibel som en singel 22-åring.
– Det må nok bli Oslo, Follo, Østfold eller ingenting. Jeg er dessverre ikke mobil. Sånn er det, sier Adamson.
Hun tror heller ikke alderen behøver å være noen ulempe.
– Jeg tenker at den kan være en fordel i mange jobbsituasjoner. Livserfaringen min gjør at jeg tenker litt annerledes rundt konflikthåndtering, for eksempel. Og jeg har en kompetanse fra arbeidslivet som de fleste unge ikke har. Jeg tror også det at jeg ikke utdannet meg til politi i 20-årene gjør at jeg ikke har blitt «fostret opp» i politimiljøet, men kommer utenfra i voksen alder med andre innfallsvinkler, forklarer hun.
– Hva sier mannen og barna til valget ditt?
– De synes jeg har gjort et spennende valg. Samtidig sa jeg til mannen min før jeg søkte at «nå må vi leve på én lønning i tre år og halvannen lønning resten av livet». Jeg gjør jo ikke dette for å bli rik, smiler hun.
Men lønn eller ikke lønn:
– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg søkte meg inn på PHS. Jeg angrer bare på at jeg ikke gjorde dette for 20 år siden!