Politisommer

Ida Melbo Øystese tar helt fri i ferien: Leser bare e-post hvis det er helt nødvendig

– Det å jobbe i politiet er for mange en livsstil, og vi er svært engasjert i samfunnsoppdraget. Da blir det viktig å nullstille seg og samle krefter i ferien for å kunne stå i yrket gjennom en karriere, sier politimesteren.

PÅ TOPP: I fjor tok politimester Ida Melbo Øystese toppturen til Dronningstien i Hardanger.
Publisert Sist oppdatert

Om politisommer

  • I Politisommer-spalten svarer kjente og ukjente folk fra politiet og justissektoren på spørsmål om sommeren og hverdagen.
  • Dagens gjest er: Ida Melbo Øystese, politimester i Oslo.

Etter at Ida Melbo Øystese tiltrådte som politimester i Oslo, har hun måtte bruke mye av tiden sin på å snakke om voldsbølgen i hovedstaden, og hvordan hun skal få bukt med disse problemene.

Hun har blant annet tatt til ordet for å innføre nye tiltak for å hindre ungdomskriminalitet, i kjølvann av at antall anmeldte lovbrudd blant barn og unge øker i Oslo, Asker og Bærum

Til Aftenposten har politimesteren gått så langt som å si at hun skjemmes over lovløsheten i deler av hovedstaden, og at hun er flau over den økte volden og kriminaliteten her. 

Mens hun til TV2 har sagt at hun er «bekymret for at vi ikke greier å oppklare drap eller alvorlige voldshandlinger mellom kriminelle nettverk. At kriminelle nettverk får et større handlingsrom. At flere unge blir rekruttert.»

Så sent som i april kunne hun fortelle at Oslo politidistrikt nå skal iverksette en målrettet innsats i prioriterte områder i hovedstaden for å bidra til økt trygghet og hindre kriminalitet.

Nettopp for å knuse gjengkriminaliteten setter regjeringen av 300 millioner kroner i år og gir en varig styrking på 600 millioner kroner i året fra 2025. 

– Er det nok?

– Våre politifolk har en unik evne til å ta gjerningspersonene når det begås alvorlige kriminalitet, og sakene oppklares raskt. Det skaper trygghet. Vi opplever at vi blir lyttet til av politiske myndigheter og vi er positive til at det kommer mer penger. Vår jobb er å sørge for at pengene blir til mer politikraft, svarer politimesteren.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

– Jeg reiser på hytta på Vestlandet og der slapper jeg av sammen med familie og venner. Det er hyggelig å gjøre andre ting enn det jeg vanligvis gjør, og jeg bruker mer tid på å lese bøker og gå turer, sier Melbo Øystese.

– Hvor reiser du på ferie? 

– Når man har en hytte så er det alltid mye forefallende arbeid som må gjøres, og i år så skal vi male hytta utvendig. Da ser vi resultatene fort - og det er veldig bra, fortsetter hun.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

– Det å jobbe i politiet er for mange en livsstil, og vi er svært engasjert i samfunnsoppdraget. Da blir det viktig å nullstille seg og samle krefter i ferien for å kunne stå i yrket gjennom en karriere.

– Hva er dine sommerfavoritter?

– Jordbær med fløte, sol, familie og blomstereng.

– Leser du mail fra jobben i ferien?

– Nei, bare hvis det er helt nødvendig.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

– JA! Og gleder meg allerede før jeg tar ferie til når jeg kommer tilbake. Fordi det er så mange spennende ting som vi skal gjøre fremover. Og særlig gleder jeg meg til å jobbe videre med vår innsats i prioriterte områder for å se hvilken effekt vi kan få fremover, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS