Politisommer

Politibetjenten har sommerjobb på 79 grader nord: – En mulighet til å gjøre noe annerledes

Politibetjent Arnstein Grunnan (32) er en av fire feltinspektører hos Sysselmesteren på Svalbard denne sommeren.

Politibetjent Arnstein Grunnan er feltinspektør for Sysselmesteren på Svalbard. Her foran hytta han og makkeren skal bo i.
Publisert Sist oppdatert

Om politisommer

  • I Politisommer-spalten svarer kjente og ukjente folk fra politiet og justissektoren på spørsmål om sommeren og hverdagen.
  • Dagens gjest er: Arnstein Grunnan, feltinspektør hos Sysselmesteren. 

Til daglig jobber Grunnan på Nærøysund politistasjon i Trøndelag politidistrikt. Selv bor han på Rørvik - stedet han vokste opp - og er en del av de totalt ni politibetjentene på vakt og patrulje.

– Det er veldig små forhold, sier Grunnan.

Enda mindre forhold blir det på 32-åringen når han i sommer skal være en av fire feltinspektører for Sysselmesteren på Svalbard.

Politibetjent Arnstein Grunnan (til høyre) og makkeren Jens Egil Pedersen.

Grunnan er en del av «Team Kongsfjorden», med base i Ny-Ålesund. Men han og makkeren skal bo på en forholdsvis primitiv hytte i Ny-London, fem minutter med båt på den andre siden av fjorden.

Makkeren, Jens Egil Pedersen fra Mo i Rana, hadde han aldri møtt før.

– Det skal nok gå veldig bra. Vi matcher godt, men det tror jeg også de tenkte på under rekrutteringsprosessen, sier Grunnan.

– Hva innebærer jobben som feltinspektør?

– I hovedsak er det båttjeneste, og kontroll av både cruiseskip, vanlige båter og seilbåter, for å sikre at de har godkjent turmelding. De må ha tillatelse til å være i farvannet rundt Svalbard. Vi driver også med våpensjekk og følger med på at folk ikke går i land og forstyrrer dyrelivet generelt. I hovedsak betyr det fugleliv, isbjørn og hvalross. Så har vi også oppsyn på hyttene.

– Hvorfor søkte du denne jobben?

– Jeg synes det virket spennende. Dette er jo en veldig annerledes tjeneste. Jeg har jobbet på orden i Gjørvik i halvannet år, og etter det fem og et halvt år i Nærøysund, så dette er jo en mulighet til å gjøre noe annerledes. Det er jo en opplevelse du kanskje bare får en gang i livet.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

– Jeg har ikke vært så mye på ferie de siste årene, men har brukt tiden på å male hus. Så bruker jeg en del tid på trening, og på hytta. Men jeg er egentlig ikke noe friluftsmenneske. Sånn sett var det nok rart å søke på jobben på Svalbard.

– Hvor reiser du på ferie?

– Stort sett i Europa, på kjedelige «ligge på stranda-ferier». Planen i år, før jeg fikk stillingen, var at jeg og samboeren skulle kjøre nedover i Europa. Istedenfor blir det tur til USA etter oppholdet på Svalbard.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

– Det er som alt, man blir lei og trenger en pause. Det er alltid godt å koble av.  

– Hva er dine sommerfavoritter?

Politibetjent Arnstein Grunnan ute med båten på Svalbard.

– Å være på hytta og drive med idrettsaktiviteter. Treffe kamerater, og dra på festivaler. 

– Leser du e-post fra jobben i ferien?

– Hvis jeg har med brikken, kan det hende jeg gjør det. Dessverre. Det er ikke så store forhold der jeg bor, og jeg er en lokal skikkelse, så jeg blir uansett kontaktet en del. Jeg får henvendelser fra publikum i hvert fall ukentlig, selv om jeg har fri.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

– Det blir greit å komme tilbake i rutinene igjen, men akkurat nå er det langt fram i tid. Svalbard er avkobling, og det blir godt. Jeg skal være i felt til 8. august, så tar jeg ut ferie etterpå.

Powered by Labrador CMS