Tidligere Delta-sjef har snudd: – Politiet bør bevæpnes
Anders Snortheimsmoen har snudd i spørsmålet om bevæpning av politiet. Politiet bør bevæpnes for publikums skyld, mener han.
Under årsmøtet til PF i Rogaland holdt tidligere sjef for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, foredrag. Der tok han blant annet opp bevæpning av politiet.
Snortheimsmoen har tidligere vært kritisk til generell bevæpning. Nå har han snudd.
– Utviklingen de siste fem årene med skyting pågår-hendelser, enslige soloterrorister og annen alvorlig kriminalitet har påvirket meg til at man må ta den prinsipielle diskusjonen. Akkurat nå mener jeg at politiet må bevæpnes, hvis man gjør det på riktig grunnlag, sier Snortheimsmoen i et intervju med Politiforum.
Tidligere har han argumentert for at politiet skal være ubevæpnet, men ha enkel tilgang til våpen når det er behov.
– Politiet bør ikke bevæpnes fordi man føler seg presset til det, men politiet må ha verktøyene de trenger for å løse oppgavene sine. Man må spørre seg hva som skal være politiets oppgaver og hvordan de skal løses, og da kommer man ikke utenom bevæpning, mener Snortheimsmoen.
– Det som har skjedd i Europa kan skje her
I dag jobber Snortheimsmoen på Politihøgskolen (PHS). PHS har i høringsuttalelser sagt at det er for lite kunnskapsgrunnlag for å bevæpne politiet på generell basis i dag.
– Arbeidsgiveren din mener man vet for lite. Vet du noe PHS ikke vet?
– Nei. Mine meninger er erfaringsbaserte.
– Hvilke erfaringer dreier det seg om?
– Det er hendelsene rundt i verden og trusselbildet. Man må tørre å spørre seg om det som har skjedd i Frankrike eller andre land kan skje her. Hvis svaret er ja, må man se på hvilke muligheter politiet har til å gå inn og nøytralisere, sier den tidligere sjefen for Beredskapstroppen, og legger til:
– Det handler ikke først og fremst om beskyttelse av seg selv, men av publikum. Publikum og samfunnet står i første rekke, og politiet skal kunne gi dem bistanden de fortjener.
Mener departementet og POD tok arbeidsgiveransvar
Snortheimsmoen mener hovedfokuset til politiet fortsatt må være å forebygge, men sier hendelser kan skje. Under talen til årsmøtet til PF Rogaland sa han at PST ikke produserer trusselmeldinger for å skremme. Endringen de siste årene er reell, mener han.
– Vi har hendelser og en trusselvurdering. Man kan spørre seg hvorfor vi ikke tar det innover oss. Er vi naive? spør Snortheimsmoen.
Han mener det er riktig av Politidirektoratet og justisminister Anundsen å bevæpne politiet midlertidig.
– Ja, de har tatt ansvar. I situasjonen som har vært har de tatt arbeidsgiveransvar. Noe annet hadde vært uakseptabelt, og det er feil å kalle det snikbevæpning.
Håper på debatt
I desember ble det klart at det ikke er politisk flertall mot generell bevæpning. Partiet Venstre varslet også et særskilt forslag som sa at politiet ikke skulle være bevæpnet. Slik vil de unngå at midlertidig bevæpning blir permanent.
Snortheimsmoen mener en skikkelig debatt må til og spør seg hvorfor ikke debatten kommer før politikerne tar slike valg. En prinsipiell debatt mener han Politiets Fellesforbund også kunne vært tydelig på tidligere.
– PF vedtok et standpunkt om bevæpning. Kanskje kunne de fokusert enda mer på å få i gang den prinsipielle debatten, sier Snortheimsmoen, som i dag er enig i at bevæpning er veien å gå.
– Nå må den prinsipielle debatten komme.