Politisommer

Tingrettsdommeren bruker ferien til å slappe av og skrive krimbøker

I sommer tar Espen Skjerven (50) med seg familien til en gammel seter uten innlagt strøm og vann. Der skal han gå turer, fiske, lese bøker - og kanskje skrive på en ny krim.

Espen Skjerven på seteren hvor han og familien skal tilbringe ferien.
Publisert

Om politisommer

  • I Politisommer-spalten svarer kjente og ukjente folk fra politiet og justissektoren på spørsmål om sommeren og hverdagen.
  • Dagens gjest er: Espen Skjerven (50), tingrettsdommer og forfatter.

Til daglig har Espen Skjerven sitt virke som tingrettsdommer i Sør-Rogaland tingrett, men 50-åringen har også slått seg opp som krimforfatter på si. 

Til høsten kommer han med den fjerde boken i serien om Kripos-etterforsker Tom Grayston. 

I boken «Svikere» skal Grayston bistå i en sak hvor liket til en avdød næringslivsleder har blitt gravd opp og nå er forsvunnet - næringslivslederen var konsernsjef i et oljeselskap som selv har vært involvert i en korrupsjons- og miljøskandale.

– Sentralt i historien er en tingrettsdommer som tilfeldigvis jobber i Sandnes tinghus, hvor jeg har kontor. Hun har en tøff dag på jobb. Boken handler om antistatlige holdninger, miljøsaken og konspirasjoner, sier Skjerven.

– Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine? I hvor stor grad bruker du erfaring fra eget yrkesliv?

– Jeg henter inspirasjon fra nyhetsbildet og strømningene i samfunnet. Jeg bruker også generelle erfaringer fra jobber som politiadvokat i Økokrim og Kripos, forretningsadvokat og tingrettsdommer. Man kan si at jeg formidler sider av rettsapparatet til hvermannsen gjennom krimbøkene. Det passer også med at jeg nylig ble med i dommernes mediegruppe for å bistå journalister og bidra til åpenhet og kunnskap om domstolene. Men en krimbok er så mye mer. Spenningen må ta mye plass.

– Du skriver krim på fritiden, samtidig som du jobber som tingrettsdommer. Hvordan kombinerer du de to karrierene?

– Stikkordet er struktur og standhaftighet. Jobben tar naturligvis mye energi, og så vil jeg være til stede for familien min. Jeg har kone, to tenåringsbarn og hund. De tre første bøkene har jeg stort sett skrevet om kveldene og om morgenen i helgene og feriene. I den senere tiden har jeg byttet ut kveldene med skriving før jeg går på jobb.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

– Jeg trener, går turer, fisker, skriver og leser bøker.

– Hvor reiser du på ferie?

– Jeg reiser med familien til en gammel seter i Fåberg Vestfjell uten innlagt strøm og vann. 

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

– Å få energi. Det er også sunt med distanse iblant.

– Hva er dine sommerfavoritter?

– Den yngre utgaven av meg selv likte å backpacke til fjernere strøk. Nå setter jeg stor pris på de små tingene. Avbrekk fra hverdagen med lite stress. Lyden av sauer og kuer i vakre omgivelser. Bade i et kaldt fjellvann. Spille brettspill med familien. Lese, og ikke minst skrive på et prosjekt.

– Leser du e-post fra jobben i ferien?

– Dommerne mottar for det meste prosesskriv og påtegninger. I sommerferien passer vi på hverandres saker etter en vaktliste. 

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

– Jeg stortrives som tingrettsdommer. Jeg er heldig som har mange gode kollegaer og varierte arbeidsoppgaver. Jeg er selvfølgelig spent på mottakelsen av «Svikere». 

Powered by Labrador CMS