Nytt verdensrekordforsøk: Hege Victoria har startet ferden mot Sydpolen
Politibetjent Hege Victoria Dypdalsbakk er nå på sin 12. dag mot Sydpolen.
I november kunne Politiforum fortelle om politibetjenten Hege Victoria Dypdalsbakks verdensrekordforsøk: hun vil bli verdens raskeste kvinne til Sydpolen.
Skal hun klare det må hun bruke under 32 dager på ekspedisjonen, som er den nåværende fartsrekorden. Som britiske Preet Chandi innehar.
Nå er ferden i gang, og Dypdalsbakk satte første stavtak allerede 10. desember.
På Facebook-siden hennes meldes det om varierende føre, en del tunge snøpartier, men kanskje viktigst av alt: kroppen er bra og den responderer godt.
Høres bra ut
Dypdalsbakks sparringspartner og ekspedisjonsguru, Lars Ebbesen, snakker med henne jevnlig på SMS over satellittsambandet.
– Jeg snakket med henne for et par dager siden, og da hørtes hun veldig bra ut. Hun var avslappet og i sitt rette element, forteller han.
Ebbesen legger til at de var litt spent på hvor hardt hun ville gå ut fra start.
– Dama er jo full av krutt. Så det var jo spennende om hun ville ha overtenning og høy startfart. Men hun har startet helt riktig og har kontroll på ekspedisjonen, og går etter de faste oppsatte dagsrutene, fortsetter han.
Tøft vær
Men været har ikke vist seg fra sin beste side.
– Rett før hun skulle starte falt det et stort snøfall over hele ruta, så det har vært veldig tøffe forhold fra start av, og som hun dessverre har lidd under. Nettopp derfor er det så viktig at hun ikke har overdrevet og gått på. Hun virker konsentrert og rolig, fortsetter Ebbesen.
Han forteller at værforholdene er langt tøffere enn det som Chandi hadde. De sammenligner daglig deres dagsetapper med hverandre. Frem til nylig lå Dypdalsbakk endel bak Chandi.
– Men i går begynte hun å spise seg inn på rekorden, og tok innpå fem kilometer. Det var en veldig stor dag i går, så dette var veldig positivt, fortsetter Ebbesen.
Spent på det mentale
Selv om Dypdalsbakk er vant til å jobbe under press og stå i kritiske situasjoner, fortalte hun til Politiforum før hun dro, at hun var spent på hvordan hun løse det mentale underveis.
– En annen motivasjonsfaktor er at dette her er noe jeg vil gjøre for å teste om jeg er i stand til det. Bare for å sjekke hvor mye jeg har lært etter alle disse årene i Forsvaret og politiet, om selvledelse og det å få seg fremover, sa hun da til Politiforum.
Hun understreket også at om man snur litt på en tanke så kan ting bli lettere.
– Det blir interessant å prøve ut i praksis når jeg virkelig begynner å ha det jævlig på turen. Så må en ha en fot i bakken, ro, kapasitet og handlingskraft som vi jobber med i UEH. Det er viktig med alt du gjør. For du kan ikke gjøre noen feil. Begynner jeg å stresse med for eksempel teltet, risikerer jeg at det blir ødelagt, eller tenner på det hvis jeg gjør noe feil med primusen, sa hun da.
Ikke noe for Arbeidstilsynet
Ebbesen synes Dypdalsbakk har god kontroll på det mentale.
– Hun virker veldig avslappet, og var ikke stresset av at hun lå litt bak rekorden. Det er fryktelig viktig, fordi det er når hun har kommet halvveis at det virkelig blir tøft og hun trenger kreftene. For da skal du virkelig høyt, og det blir virkelig kaldt, og super trå snø, sier han.
Ebbesen legger til at hvis hun ikke har krefter igjen da så går det med mye tid tapt.
– Jeg tror hun klarer å holde det slik at hun kommer til å være forhåpentligvis i veldig god form når hun kommer dit. Hun holder koken og går på med samme trøkk selv om det er ti - elleve timers økter per dag. Det er heftig, og ikke noe for Arbeidstilsynet det her, avslutter han.