Terrorøvelse: Kjørte inn i folkemengde og knivstakk vakt foran Stortinget
Storstilt øvelse i hovedstaden i kveld.
En lysegrå varebil kjører inn mot en rekke mennesker som er samlet på Eidsvoll plass foran Stortinget. Flere blir liggende skadd og det bryter ut panikk. Raskt løper en maskert mann med kniv opp mot den ene vakta foran Stortinget, og knivstikker ham. Deretter løper gjerningspersonen videre mot sentrum.
Det er terrorangrep i Oslo. Gjerningspersonen er nå på frifot og det er snakk om flere terrorister.
Dette scenarioet måtte politiet og Forsvaret håndtere i terrorøvelsen Nordlys i ettermiddag.
Responstid: 2 minutter, forteller innsatsleder Thor Langli.
– Jeg har stått her og kjente på sekundene, og det føltes ut som det tok veldig lang tid. Sånn er det i en krisesituasjon, men politiet og alle etater var raskt på plass. Vi har trent på lignende situasjoner i lang tid, vi er godt utstyrt og vi er mentalt forberedt, så jeg mener vi er godt rustet for å håndtere en slik situasjon, sier Langli.
Nær virkeligheten
Terrorøvelsen varer fram til tirsdag og foregår i både Oslo og Kristiansand, hvor nærmere 900 personer fra blant annet politiet, Forsvaret, brann og helse deltar.
Det vil derfor noe mer synlig politi enn vanlig og noe helikoptertrafikk, men øvelsen skal ikke påvirke publikums aktiviteter, ifølge Politidirektoratet.
Øvelsen tar utgangspunkt i reelle og aktuelle trussel- og risikovurderinger, samt etterretning og etterforskning, forteller politidirektør Odd Reidar Humlegård.
– Dette er en svært virkelighetsnær hendelse som vi dessverre har sett mye av i Europa den siste tida. Disse har vist at de krever svært mye beredskap, og at det er store mengder informasjon som må hentes inn og analyseres på svært kort tid. Etterforskning og etterretning er en del av totalberedskapen til politiet, så det er avgjørende at alle deler av politiets innsats kommer raskt i gang når noe alvorlig skjer.
Terrorøvelsen gjennomføres hvert år, men i år er det første gang at den gjennomføres med den nye bistandsinstruksen.
Den trådte i kraft i høst, skal blant annet forenkle samarbeidet mellom politiet og Forsvaret. De fikk i fjor krass kritikk fra Riksrevisjonen for dårlig samarbeid. Blant annet viste en hemmelig rapport at hverken politiet eller Forsvaret var i stand til å beskytte vitale mål mot terror i Norge.
Hovedmålet for kontraterrorøvelsen er taktisk nivå i nasjonal krisehåndtering. Den erstatter Øving Tyr, som ble vedtatt av regjeringen i 2016.