Opposisjonen krever svar fra Mehl om hemmelighold av PST-rapport

Opposisjonen anklager justisministeren for å holde en rapport om status i PST hemmelig, uten at det er sikkerhetsmessige grunner for det. Departementet avviser dette.

Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Publisert Sist oppdatert

En sikkerhetsgradert rapport skal vise at ressurssituasjonen i PST er dårligere enn hva som har blitt kommunisert til offentligheten, ifølge kilder Filter Nyheter har snakket med.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har overfor nyhetsmediet bekreftet at rapporten eksisterer, uten å ville kommentere det konkrete innholdet i den.

– Anbefalingene fra rapporten følges opp av JD, PST og andre relevante aktører. Rapporten er også et viktig kunnskapsgrunnlag i forbindelse med regjeringens budsjettprosess, sier justisministeren til nettstedet via departementets kommunikasjonsenhet.

– Ser svært alvorlig ut

Flere politikere, blant annet lederen for Stortingets justiskomité, kritiserer Mehl for å ikke offentliggjøre rapporten. Ifølge Filter Nyheter har den fått sikkerhetsgraderingen «begrenset».

– Dette ser svært alvorlig ut. Å bruke sikkerhetsloven potensielt for å holde skjult politiske ubehageligheter er uakseptabelt og alvorlig. Jeg forventer at statsråden kommer til Stortinget og redegjør for dette, uttaler komitéleder Helge André Njåstad (Frp) til nettstedet.

Ingrid Thorsvik fra Venstre sier at det finnes måter å utarbeide versjoner av rapporter på, slik at de kan bli offentliggjort.

– På generelt grunnlag bør regjeringen etterstrebe mest mulig åpenhet for å gi offentligheten innsyn i hvordan ting står til i offentlig forvaltning – spesielt når det kommer til borgernes egen sikkerhet, sier hun.

– Kan skade nasjonale sikkerhetsinteresser

Overfor NTB viser Justisdepartementet til at de på vanlig måte har vurdert gradering av innholdet i rapporten og kommet til at den ikke kan offentliggjøres.

Departementet forklarer det med at innholdet omfatter sikkerhetsgradert informasjon «som må skjermes fordi den i henhold til lov om nasjonal sikkerhet (§ 5-3) kan skade nasjonale sikkerhetsinteresser om den blir kjent for uvedkommende».

– Justis- og beredskapsdepartementet har god dialog med PST om den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen og oppgaveløsningen. PST har på den bakgrunnen fått flere bevilgningsøkninger, senest i revidert nasjonalbudsjett hvor de ble styrket med 150 millioner kroner for å sikre at de har de rammebetingelsene som er nødvendig for å løse sitt samfunnsoppdrag, skriver departementet til NTB.

Justis- og beredskapsministeren vil svare på spørsmål fra Stortinget på vanlig måte, ifølge Justisdepartementet.

Powered by Labrador CMS