Politibetjent Adnan kan bli Årets ildsjel under Idrettsgallaen
Først ble Adnan Naeem tildelt prisen for Årets ildsjel i Oslo. Nå kan han også vinne den nasjonale prisen, under utdelingen på Idrettsgallaen til helgen.
Før nyttår ble politibetjent Adnan Naeem (45) ble kåret til Årets ildsjel i Oslo. Naeem ble tildelt diplom og en diger blomsterbukett av tidligere snowboardkjører Silje Norendal, for innsatsen han har gjort som frivillig for Romsås idrettslag. I dag ble det offentliggjort at han også er en av tre finalister til å mota den gjeve prisen Årets ildsjel, som deles ut på Idrettsgallaen i Trondheim, 6. januar.
Prisen skal gå til en person som har «gjort en solid frivillig, uegennyttig innsats i idretten utover det man kan forvente».
I tillegg til Adnan Naeem fra Oslo idrettskrets, er også Øistein Formo (50) fra Innlandet idrettskrets og Harry (74) og Johanna (71) Breiland fra Rogaland idrettskrets nominert til prisen.
- Helt rått
Naeem sier til Politiforum at han allerede syntes det var stort å bli en av de 11 lokale vinnerne. At han nå er en av de tre finalistene synes han er veldig hyggelig.
- Jeg syntes det var stort å bli blant de 11 lokale vinnerne av Årets ildsjel. Jeg synes alle som står på og gjør en innsats for samfunnet og nærmiljøet er vinnere alle sammen. Og jeg synes det er helt rått at noen har satt seg inn i hva vi gjør, og ser hva enkeltpersoner og organisasjonen gjør. Det er veldig godt for Oslo og Groruddalen at det blir lagt merke til at det gjøres veldig mye bra her, sier Naeem.
- Hva sa ungdommene da de fikk vite at du fikk prisen?
- De sa at det var vel fortjent. Det varmer at de synes det. De får et godt sted å være og dette er et godt og sunt miljø for dem, sier han.
- Det er det som betyr mest. At de får en verdifull hverdag og at de lærer alt fra gode verdier, respekt for hverandre, og godt samhold. Mange av dem ville ikke vært venner i dag, hvis de ikke hadde møttes i idretten, sier Naeem.
Trenger tilstedeværelse
Han legger til at det også er mye god forebygging i å være til stede for ungdommer gjennom idrettslaget. Han mener politiet som organisasjon også bør være mer til stede for ungdom over tid, for å bygge relasjoner.
- Vi kan ikke bare stikke innom en ungdomsklubb iblant og tro at det forebygger. Du må ha relasjoner over tid, sier han.
Naeem mener det er synd når politifolk som har jobbet mye i en del av byen flyttes rundt til andre bydeler, siden man da mister lokalkunnskap og et godt forhold til ungdommer som den enkelte politibetjenten har bygget opp.
- Før var det politiposter, og mer tilstedeværelse og forebygging over tid. Det er bedre enn at politiet er til stede for brannslukking, sier han.
Naeem forklarer at selv om han har en god tone med de han møter som politi, er det ingen ungdommer som forteller ham om det de sliter med i livet sitt, og om de for eksempel har problemer med andre ungdommer som truer dem, eller gjør dem redde. Det er ting de forteller ham som trener i idrettslaget.
- Vi trenger de gode kreftene som også kan prate med dem om andre ting, og ikke bare om resultater på fotballbanen, sier han.
Godt forbilde
I begrunnelsen for å tildele ham prisen, beskrives Adnan som «tilgjengelig, tydelig og et godt forbilde». Det trekkes fram at han er en person ungdommene har stor respekt for og oppsøker for råd og hjelp.
«Ungdommene på Romsås forteller at Naeem er mer enn en trener, han bryr seg også om deres mentale helse og velvære. Han motiverer og er oppmerksom, og er en person de alltid kan komme til for å slå av en prat», står det i begrunnelsen.
I dag er 45-åringen nestleder i fotballstyret, sportslig leder, materiellansvarlig, og ansvarlig for jentesatsingen i klubben – i tillegg til at han sitter i kretsstyret til Norges Fotballforbund (NFF) i Oslo. Adnan sto også bak etableringen av dans som idrett i Romsås IL, og var primus motor for etableringen av en ny kunstgressbane med undervarme.
Til helgen er han til stede i salen under Idrettsgallaen i Trondheim, sammen med kona, som en av de tre finalistene til prisen. Det gleder han seg til.
- Idrettsforbundet og Oslo idrettskrets har gjort alt klart. Det blir veldig gøy og spennende, sier han.
700 nominasjoner
Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som jobber for at andre skal kunne drive med aktivitet, og Norges idrettsforbund fikk inn til sammen 700 nominasjoner. Av disse ble 11 trukket ut som lokale kretsvinnere, og nå er tre av disse videre som finalister til prisen for Årets ildsjel.
– Det er en vanskelig jobb hvert år, men vi klarte å bli enige om tre finalister. Det var ikke lett, men det var noen som skilte seg ut så vi kom greit i mål, forteller juryformann Kjetil André Aamodt, til Norges idretsforbunds egne nettsider.
Juryen for Årets ildsjel består av Kjetil André Aamodt, Marit Bjørgen, Olaf Tufte, Aida Dahlen, Glenn Solberg, Frode Grodås, Tiril Eckhoff, Silje Norendal og Zaineb Al-Samarai.