Her er Odin (7), Oslos nye politihest

Rytterkorpset er i gang med en rekrutteringsprosess for nye politihester. Nå er den første klar for patruljering i Oslos gater. 

NY KOLLEGA: Åsta Lytskjold, fagansvarlig for hest i Oslo politidistrikt, på Oslos nye politihest Odin.
Publisert Sist oppdatert

Politiet i Oslo, Asker og Bærum er i gang med en prosess for å finne nye politihester. Nå er den første hesten klar til tjeneste. Odin på syv år har vært gjennom en prøvetid på seks uker, og bestod med glans. 

- Odin har en god psyke. Han takler ting fornuftig, hvis det er noe han ikke liker. Han stopper opp, og så går han kanskje en liten bue utenom det. Rullegardinen hans går ikke ned, slik at han vil stikke av, som noen hester gjør, sier Åsta Lytskjold, som er fagansvarlig for hest i Oslo politidistrikt. 

De nye hestene testes i seks uker, før de kan bli politihester.

Hun beskriver Odin som en stor, flott hest, som ser ut til å trives godt i sitt nye miljø. 

- Han er sosial. Vi stopper mye og snakker med folk, og han setter pris på at folk klapper ham. Det ser ut til at han liker seg veldig godt her, sier Lytskjold. 

Annonserte på Finn.no

I tillegg til Odin har de også to andre hester i en prøveperiode, for å se om de passer til å bli politihester. 

Odin (7) med Åsta Lytskjold på ryggen.

- Den ene har vi hatt i litt over to uker, og den andre kom i går. Vi har holdt på med denne prosessen siden før jul, men det tar tid å finne en egnet hest, sier Lytskjold. 

Denne gangen valgte Rytterkorpset en annen tilnærming enn tidligere, i sitt søk etter nye politihester, og annonserte på Finn.no. Deretter reiste de rundt for å prøve hestene. 

- Vi rir dem for å se om de er utdannet på et nivå vi ønsker, og tester dem i miljøtrening. Hvis hestene er aktuelle, tar vi dem inn på prøve i seks uker. Som politihester er de i et veldig spesielt miljø, og selv den roligste hesten kan synes det er litt mye, så det er fint å få testet dem i dette, sier hun, og legger til at hestene også undersøkes grundig av veterinær før kjøp. 

Gradvis tilvenning

Hovedarbeidsoppgaven er patruljering, og Odin viste raskt at han mestrer oppgavene. Foreløpig har han patruljert i rolige områder, for å gi ham en forsiktig tilnærming til arbeidet som politihest. 

Her er kriteriene for hva politiet krever av en politihest, fra annonsen politiet la ut på Finn.no.

- Han taklet dette veldig fint. Han fikk også dra på sommerferie med de andre hestene, på beite i Sørkedalen, så nå fortsetter vi å ta en gradvis tilvenning til oppgavene som politihest. Vi regner med at det tar ett til to år før vi regner de nye hestene som fullverdige politihester, som kan ta større oppdrag, sier hun. 

Powered by Labrador CMS