DEBATTINNLEGG

En hyllest til Oslo-politiet som demokratiets voktere

Politiets egen trusselvurdering er at det vurderes som svært sannsynlig at politikerne blir utsatt for negativ oppmerksomhet på internett under valgkampen.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Mandag fikk jeg - i egenskap av å være representant for SV i bystyret i Oslo - en orientering om politiets arbeid i forbindelse med trusler med videre, mot lokale folkevalgte. Jeg fikk også et anmeldelsesskjema jeg kunne fylle ut og sende til Hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt. Nå har jeg personlig ikke opplevd trusler som folkevalgt. Men vi har alle lest at politiet skal etterforske slike trusler mot tidligere byråd fra MDG, Lan Marie Berg.

Jeg har derimot blokkert noen personer som har kommet med ubehagelige kommentarer på min Facebook-side. Det være seg om 22. juli, oss sosialister på venstresiden eller i forbindelse med boikott av Israel. Det er derfor svært viktig at politiet i Oslo tar tak i dette og at de har utviklet et forebyggende program for beskyttelse av lokale folkevalgte.

For noen år siden holdt jeg innledning for Oslo Politiforening (OPF). På den tiden var jeg kommunikasjonsleder i Forskerforbundet. Tema var «dagens politiske landskap. Hvordan kan fagforeninger utøve makt og innflytelse?».

I diskusjonen med daværende leder i OPF, Sigve Bolstad og sekretær Erik Eriksen kom vi inn på politiets rolle i et demokrati. De var svært opptatt av dette. De viste til sitt eget slagord om at «samhold er vår styrke» og at dette slagordet fikk en forsterket betydning etter 22. juli. Etter en god diskusjon om dette ble vi enige om at de som fagforening måtte bidra til å styrke politiets rolle i samfunnet. Det var behov for et sterkt fellesskap, og trygghet for alle. Jeg husker at konkluderte med at politiet hadde en viktig rolle som demokratiets voktere.

Politiets egen trusselvurdering er at det vurderes som svært sannsynlig at politikerne blir utsatt for negativ oppmerksomhet på internett under valgkampen. Klart dette er alvorlig. Som de skriver i sin oppsummering: «Å verne om demokratiet er viktig! Bidra til å skape et godt debattklima! Vi må samarbeide om deres sikkerhet! Ta kontakt hvis du opplever demokratilovbrudd! Du kan hjelpe oss med å sikre spor! Husk at Norge er et trygt land –også for politikere.» Jeg blir beroliget av dette. Og jeg synes Oslo-politiet fortjener skryt for å ha tatt dette initiativet.

LES OGSÅ: Ble nær drept på jobb - Ingen varslet Arbeidstilsynet

Powered by Labrador CMS