PFT inngikk lånelignende avtaler for Kripos som finansierte kjøp til 206 millioner
Politiets Fellestjenester (PFT) har inngått flere leieavtaler med lånelignende vilkår som kan utgjøre brudd på Grunnloven.

Det går fram av Riksrevisjonens undersøkelse av 174 leieforhold fra 88 ulike statlige virksomheter, hvorav også et utvalg leieforhold i politiet med kontraktsverdi på over 100 millioner kroner.
Riksrevisjonens undersøkelse viser at flere avtaler om leieforhold i politiet er inngått med lånelignende vilkår eller såkalt investeringsleie - altså hvor tilpasninger av lokalene eller kjøp av utstyr/løsøre er finansiert gjennom en eller flere leieavtaler.
– Dette
er kritikkverdig. Undersøkelsen
viser at mange statlige virksomheter gjør feil når de inngår husleieavtaler.
Over tid har det utviklet seg en gråsone. Regelverket er utydelig og
oppfølgingen fra departementene for dårlig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.
Brudd på Grunnloven?
16 av de 174 leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, er avtaler med lånelignende vilkår.
Seks av disse avtalene er i politiet: Lokalene til Kripos i Oslo, og politihusene i Bergen, Bærum og Bodø.

– Det er grunn til å spørre om disse husleieavtalene egentlig er lån og dermed brudd på Grunnloven, men det er vanskelig for Riksrevisjonen å konkludere på grunn av ordlyden i avtalene og fordi regelverket er utydelig. Derfor begrenser vi oss til å si at avtalene ligner på lån. Dette illustrerer at regelverket må bli tydeligere, sier Schjøtt-Pedersen.
Enkelte av avtalene ble inngått så langt tilbake i tid som på slutten av 1990-tallet, men flere er også inngått i nyere tid.
206 millioner kroner
Riksrevisjonens undersøkelse peker blant annet på en avtale Politiets Fellestjenester inngikk om leie av lokaler til Kripos i Nils Hansens vei 27 den 5. mai 2023.
«Som en del av avtalen er leie av særinstallasjoner. I bilagene 2.2 og 4 til avtalen går det frem at særinstallasjonene koster 119 993 781 kroner. Videre viser bilagene at særinstallasjonene skal nedbetales over leiekontraktens varighet, med rente på 6 prosent per år og med innbetaling sammen med husleien», skriver Riksrevisjonen.
Lignende avtaler er også inngått for nedbetaling av særinstallasjoner i nabobygget i Nils Hansens vei 25 på henholdsvis 46,9 millioner (2017), 13,3 millioner (2018), 16,5 millioner (2019) og 9,7 millioner (2022).
Totalt er det dermed snakk om over 206 millioner kroner. Investeringene skal nedbetales med en årlig leie på mellom 5-6 prosent, viser Riksrevisjonens undersøkelser.
NSM-sjef gikk på dagen
Bakgrunnen for Riksrevisjonens undersøkelse er et ulovlig lån på 200 millioner kroner som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) tok opp i forbindelse med innflytting i nye lokaler.
I desember 2023 gikk NSM-direktør Sofie Nystrøm av på dagen etter at låneavtalen ble kjent.
Få måneder senere hadde kom både et regjeringsutnevnt utvalg og senere Riksrevisjonen med kritikk mot låneavtalen og Justis- og beredskapsdepartementets oppfølging.
Riksrevisjonens undersøkelse av NSM-saken førte til at Riksrevisjonen igangsatte en undersøkelse av statlige virksomheters leieavtaler.
Henviser til PFT
Politiforum har kontaktet Politidirektoratet og PFT for kommentar til Riksrevisjonens undersøkelse.
POD henviser i sitt svar til PFT, som i skrivende stund ikke har gitt tilbakemelding.