Studiestart
– Dette er ikke en skippertaksutdanning
Da Politihøgskolen tok imot årets kull, påpeke rektor Nina Skarpenes at politiutdanningen ikke er en dans på roser, men en utdanning som krever mye av studentene.
240 spente politistudenter hadde nylig sitt første møte med Politihøgskolen (PHS) i Oslo. Første skoledag startet på Chateau Neuf – og med musikkinnslag fra Oslo Politiorkester. Etter flotte toner fra orkesteret var det tid for rektor Nina Skarpenes å ønske landets ferske politistudenter velkommen.
I år var det vanskeligere enn noen gang å komme inn på PHS. I Oslo var årets poenggrense 51,1, mens den i Stavern og Bodø var henholdsvis 50,0 og 49,2. Men selv med mange skoleflinke elever på plass, syntes Skarpenes det var viktig å påpeke at politiutdanningen ikke er en dans på roser, men en utdanning som krever mye av studentene.
– Her må man være på fra dag én. Dette er ikke en skippertaksutdanning, sa hun.
Deretter la hun stor vekt på den høye tilliten politiet nyter i det norske samfunnet, og hvor viktig den er å ivareta.
– Dere er nå forvaltere av den tilliten. Folk vil oppfatte dere som politi allerede nå – og legge merke til hvordan dere oppfører dere. Derfor er det viktig at dere tenker over hvordan dere oppfører dere. Når man velger å bli politi, velger man ikke bare et yrke, men også en livsstil, sa PHS-rektoren.
LES OGSÅ: Slik skal Oslo-politiet bygge tillit med minoritetsungdom
Mangfoldighet viktig
PHS, som resten av politiet, er opptatt av at politiet skal være for alle. Det er viktig at politiet speiler befolkningen så godt som mulig, sa Skarpenes i sin velkomsttale.
Blant annet trakk hun frem at det i årets kull er studenter fra Hammerfest i nord til Søgne i sør. Årets yngste student er 19 år, mens den eldste er 37. Litt over 50 prosent av årets kull er kvinner, og 55 prosent har avtjent verneplikt. Høyeste poengscore blant studentene er 67,3 poeng. Noen studenter er heterofile, andre er homofile. Noen tror på Gud, andre tror på Allah. Noen tror ikke på noe.
Ikke la dere provosere når dere utøver politi-gjerninger.
Geir Valaker, avdelingsleder ved PHS
– Mangfoldighet er viktig, og vi skal være et politi for hele befolkningen, sa rektoren.
Også avdelingsleder Geir Valaker fikk dele noen velvalgte ord med de nye studentene, og det var spesielt ett råd han ville gi dem:
– Ikke la dere provosere når dere utøver politigjerninger, sa han fra scenen.
Valaker mener det viktigste hos politistudentene er de personlige egenskapene.
– Personlig egnethet – det er det som må være fundamentet. Så kommer ferdighetene etter hvert, sa han til Politiforum.
LES OGSÅ: Tidligere norgesmester i snowboard ble Politihøgskolens beste student
Omtenksom og rolig
Og Norges fremtidige politibetjenter virket å være enige med Valaker da de fikk spørsmål om hvilken egenskap de mener er viktigst å ha som politi.
– Jeg tenker at det er å være omtenksom, sa Erlend Skjetne (20) til Politiforum.
– Og å være rolig og klare å holde kontrollen, la Ingrid Lefdal (20) til.
God kommunikasjon ser de også på som alfa og omega i politiyrket.
– Man kan avverge mye med god kommunikasjon, sa Skjetne.
Man kan avverge mye med god kommunikasjon.
Erlend Skjetne, politistudent
De nye studentene ser frem til et tøft studium som vil kreve mye av dem. Skjetne tror det å skulle bli politi på alle mulige måter – å ikke bare ha det som et yrke, men også en livsstil – kan bli én av flere utfordringer.
– Det blir også tøft bare å begynne med skole igjen. Men jeg håper det blir et variert år, og det var derfor jeg tenkte at Politihøgskolen ville bli morsommere enn andre studier, sa Magnus Haug (20).
Ønsket om å jobbe med mennesker og bidra til å skape et trygt samfunn, gjorde at de tre ville bli politi. At noen politistudenter har møtt et tøft jobbmarked etter endt utdanning, har ikke skremt dem.
– Det var dette jeg ville bli, så da kjører jeg på med det, sa Lefdal.
LES OGSÅ: Rapport: Anbefaler å slå sammen PHS og KRUS