Politistudenter provosert av TV2-serie:
«Hun får kjenne på hvordan det er å være politi. I mellomtiden sitter vi som har kommet oss gjennom opptaksprøvene og er politistudenter hjemme.»
Flere politistudenter reagerer på at Politihøgskolen har gitt unntak fra smittevernreglene for TV-serien «Martine vil bli politi», mens strenge tiltak gjør at studentene har hjemmeundervisning.
Det har skapt sterke reaksjoner blant studenter ved Politihøgskolen, etter at skolen la ut en post på Instagram om den nye TV-serien «Martine vil bli politi». Serien skal sendes på TV2s strømmetjeneste TV2 Sumo, og følger influencer Martine Lunde mens hun får et innblikk i politiyrket, og særlig den operative delen.
Lunde vil få et innblikk i deler av politiyrket og da spesielt det operative. Flere studenter reagerer på at Politihøgskolen har latt Lunde få en operativ opplæring de selv savner, siden de som er politistudenter nå har undervisningen på hjemmekontor.
Politistudenter Politiforum har snakket med sier de er frustrert over at de har hatt undervisning i arrestasjonsteknikk over videochat, og at de derfor reagerer på at skolen får til å gjennomføre fysisk undervisning for Lunde.
Blant kommentarene under Politihøgskolens instagrampost er denne:
«Jeg er selv student ved Politihøgskolen, og jeg har nå sett i klippene fra serien om Martine Lunde som ønsker å bli politi. Klippene viser blant annet at hun har fått utdelt uniform, hun er med på øvelse og generelt får en operativ opplæring vi politistudenter aldri har vært i nærheten av å få kjenne på. Hun får kjenne på hvordan det er å være politi. I mellomtiden sitter vi som har kommet oss gjennom opptaksprøvene til Politihøgskolen og er politistudenter hjemme. Vi må lære å være politi over zoom, vi har ikke fått utdelt uniform og vi får ikke delta i øvelser for å modne inn i politirollen. En influenser som har vunnet Paradise Hotel har fått kjenne på hva det innebærer å være politi, mens studentene sitter hjemme alene og glemmer hva vi studerer for å bli. Nemlig politi. Dette oppleves som feil...»
Kommentaren har i skrivende stund 275 likerklikk. Politiforum har vært i kontakt med politistudenten som skrev kommentaren, som ønsker å være anonym. Men hun forteller at hun allerede har fått flere meldinger fra studenter fra alle de tre studiestedene, som støtter det hun har skrevet.
- Frustrerende
Blant kommentarene under Instagramposten, er også denne fra politistudent Vilde Emilie Østensen:
«Vi ser baktanken med serien, og at det å fremme flere sider ved politiutdanningen er viktig. Det vi føler på her nå er at timingen ble fryktelig dårlig når det sitter 400 studenter rundt om i landet som tilsynelatende har erfart i mindre grad enn en influenser hvordan det er identifisere seg med politirollen. At det er vanskelig å tilrettelegge under covid 19 er også fullt ut forståelig, men det er ikke mindre frustrerende for oss studenter av den grunn.»
Marcus Hagen, leder for PF Politistudentene, sier til Politiforum at det er viktig å huske på at studentene har hatt et utfordrende og vanskelig år med mange restriksjoner, i forbindelse med koronasituasjonen. Han forteller at PF Politistudentene ikke har fått noen direkte henvendelser om dette i skrivende stund, men de både leser og hører at det stilles spørsmål ved dette.
- Jeg har forståelse for de studentene som undrer seg over prioriteringene til Politihøgskolen her. Ettersom PHS hatt kjørt en hard og restriktiv linje med tanke på koronatiltak, uten muligheter for unntak, oppleves det umusikalsk at PHS gir unntak for en slik innspilling med personer utenfra. Det forståelig at Politihøgskolen ønsker denne TV-serien, og det er positivt at Politihøgskolen promoteres på denne måten, men det er gode grunner til å stille spørsmål ved tidspunkt og gjennomføringsmåte, sier Hagen.
Politihøgskolen: - Tar det til oss
Influencer Martine Lunde ble først kjent da hun vant «Paradise Hotel» i 2017, og har i etterkant blant annet vært å se i TV-programmene «Farmen kjendis», «Skal vi danse» og «Bloggerne. Den nye TV2 Sumo-serien får premiere 26. mars, og vil ha 11 episoder.
Sandra Pernille Magnussen, kommunikasjonssjef ved Politihøgskolen, forteller at de har forståelse for studentenes reaksjoner.
- Det er veldig trist at studentene våre reagerer på denne måten. Vi tar disse reaksjonene til oss. Vi valgte å delta på denne TV-serien tidligere i høst. Da hadde vi ikke oversikt over hvor lenge koronatiltakene ville vare. Vi håper at studentene vil ha et bedre bilde av dette etter at de har sett serien, sier hun.
Magnussen legger til at innspillingen egentlig skulle vært ferdig lenge før jul, men at den ble forsinket på grunn av koronasituasjonen.
- Slik vi forstår det er det timingen studentene reagerer på, og jeg har ikke noe problem med å forstå at de reagerer på det. Samtidig har serien vært gjennomført med et strengt smittevernregime, hvor crewet har testet seg før hver eneste innspilling. Det er også mest fokus på etter- og videreutdanningene, så dette går ikke kun på bachelorutdanningen, sier hun.
Hun forklarer at Politihøgskolen ville bidra i serien for å rekruttere flere til politiyrket.
- Vi ønsker å ta i bruk utradisjonelle virkemidler for å nå en annen målgruppe enn den vi vanligvis når. Det har også vært et ønske hos fagmiljøene hos oss. Flere operative fagmiljøer ønsker også å tiltrekke seg flere kvinner. Det vi ønsker med denne serien er å generelt engasjere og inspirere til at unge ønsker å bli politi, og også sette mer fokus på de operative videreutdanningene våre, sier hun.
Magnussen tror reaksjonene fra politistudentene kan tyde på en frustrasjon blant studentene, fordi de har lite fysisk undervisning.
- Jeg tror vi kan tolke det som et tegn på det. Alle studenter har det veldig slitsomt nå. Noe av undervisningen kan bli avlyst den ene uka og åpnet den andre. Denne situasjonen kommer på toppen av dette. Men vi kan ikke stanse all vår rekrutteringsaktivitet, sier hun.