Krever svar fra justisministeren: - En stor svekkelse av PHS i Bodø

Bård Ludvig Thorheim (H) reagerer på omorganiseringen av Politihøgskolen, og mener Justisdepartementet har en «merkelig etatsstyring». 

Bård Ludvig Thorheim (H), reagerer på omorganiseringen av PHS, hvor ingen i rektors stab har fast arbeidssted i Bodø.
Publisert Sist oppdatert

Som Politiforum tidligere har skrevet, frykter ansatte ved PHS i Bodø at studiestedet skal bli nedprioritert, når Politihøgskolen omorganiseres. PHS skal omorganiseres til tre institutter, men ingen av høgskolens instituttledere får fast arbeidssted  i nord. 

Det har også fått Bård Ludvig Thorheim, stortingsrepresentant for Høyre, som selv er fra Bodø, til å sende skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl

Her stiller han spørsmål om justisministeren vil gripe inn mot sentraliseringen. 

Thorheim skriver også at omorganiseringen synes å stride mot Stortingets føringer og «innebærer en nedbygging av beredskapskompetanse og utdanningsmuligheter i Nord-Norge»

Thorheim sier til Politiforum at han mener det er veldig spesielt om Politihøgskolen handler i strid med det Stortinget har ment, da de opprettet avdelingen i Bodø. 

Politihøgskolen i Bodø.

– Det er en stor svekkelse av avdelingen i Bodø, når man ikke har en leder av avdelingen som sitter i rektors stab, og man ikke har en talsperson inn i ledelsen, med Bodø som arbeidssted, sier han. 

– Du spør om justisministeren vil gripe inn. Mener du hun bør det?

– Jeg vil ikke være for bastant, for saken er ikke nok opplyst i offentligheten. Sånn det ser ut, er det imot Stortingets føringer og det justisdepartementet sier er deres politikk. Men når saken opplyses bedre kan det hende at saken stiller seg i et annet lys, sier han. 

LES OGSÅ: «Det er ikke kjønn som avgjør, det er hvor robust du er!»

– Ingen studiesteder skal nedskaleres

Nå har justisminister Emilie Enger Mehl svart. 

Hun viser til at det er svært viktig at politiutdanningen kan skje flere steder i landet, og slår fast at etableringen av PHS i Bodø har vært svært vellykket. 

«Svære mange politibetjenter er blitt uteksaminert der, og det er et godt samarbeid med Nord Universitet», skriver hun. 

«Jeg har blitt gjort oppmerksom på at styret til PHS den 6. juni traff beslutning om at PHS går fra å være organisert etter utdanningsnivå og studiested til å være organisert etter fag fordelt på tre institutter. Ingen studiesteder eller campuser skal legges ned eller nedskaleres etter den nye organiseringen. Fagmiljøene i Bodø skal ikke ha en mindre rolle enn før. Campus Bodø skal fortsatt tilby bachelorutdanning. Regjeringen er opptatt av å styrke politiutdanning i hele Norge. Desentralisert utdanning blir bare viktigere og viktigere», skriver Enger Mehl. 

– Merkelig etatsstyring

Hun legger til at hun mener det er viktig å styrke alle institusjonene ved Politihøgskolen, og at det også er et svært grep som tas når det fra neste høst også etableres muligheter for politiutdanning i Alta. 

«Jeg legger derfor til grunn at PHS i Bodø, i likhet med de andre campusene, videreutvikles slik at det fortsatt tilbys god utdanning for våre fremtidige politibetjenter», skriver hun. 

Bård Ludvig Thorheim er ikke imponert over justisministerens svar. 

– Hvis jeg tolker svaret riktig, støtter justisministeren en vingeklipping og nedbygging av studietilbudet ved Politihøgskolens avdeling i Bodø. Det vitner om en merkelig etatsstyring, hvor regjeringen nylig har detaljstyrt opprettelsen av et tilbud i Alta. Jeg kommer til å ettergå om justisministeren her handler i strid med romertallsvedtak i Stortinget, sier Thorheim. 

LES OGSÅ: Politihøgskolen omorganiseres: - Frykter at Bodø blir nedprioritert

Powered by Labrador CMS