PHS avlyser igjen fysiske tester i opptaket: - Smittesituasjonen i Norge er alvorlig
Flere reagerte da Politihøgskolen avlyste de fysiske opptakskravene i fjor. Nå opplyser Politihøgskolen at de også i år avlyser de fysiske opptakskravene, på grunn av koronapandemien.
Politihøgskolen har besluttet å avlyse de fysiske testene i opptaket til bechelorutdanningen, også i år. I april i fjor ble de fysiske testene i opptaket avlyst for første gang, på grunn av koronapandemien. Nå opplyser Politihøgskolen i en pressemelding at smittesituasjonen gjør at de fysiske opptakstestene blir erstattet av en egenerklæring også i 2021.
De understreker likevel at de fysiske kravene i selve utdannelsen videreføres.
- Smittesituasjonen i Norge er alvorlig, og våre søkere har få muligheter til å forberede seg til de fysiske testene. Stengte svømmehaller, treningssentre og idrettsanlegg understreker utfordringene. Testene handler om mer enn god kondisjon. Når det gjelder den praktiske gjennomføringen til våren og inn mot sommeren, er situasjonen svært usikker og uoversiktlig. Det lar seg ikke gjøre å planlegge for gjennomføring av denne delen av opptaket slik dette fremstår. Derfor er det ryddigst at vi er ute med informasjonen nå, tidlig i januar, sier Ann-Lisbeth Framaas, seksjonsleder for Opptak og rekruttering ved Politihøgskolen, i en pressemelding.
- Et nødvendig grep
Politihøhskolen opplyser at Politidirektoratet har godkjent at det ikke er fysiske tester i årets opptak. Framaas understreker at Politihøgskolens mål er å videreføre de fysiske testene i opptaket.
- Dette er ikke en ønsket situasjon, men et nødvendig grep. Høgskolen har som mål å videreføre fysiske tester i opptaket, dette er en viktig kvalifikasjon til politiutdanningen. Men vi må være ansvarlige, og gi søkerne god forutsigbarhet i den situasjonen vi har. Alle søkere må også i år bekrefte at de er kjent med de fysiske opptakskravene, og at de etter egen vurdering ville bestått disse. Altså en egenerklæring som forplikter og ansvarliggjør søkerne. Alle vet at de møter også disse kravene gjennom utdanningen, sier Framaas.
De fysiske testene består av øvelser i svømming, styrke og kondisjon. Med unntak av de fysiske testene viderefører Politihøgskolen alle de andre opptakskravene i opptaket for 2021.
Førte til reaksjoner
Det førte til reaksjoner fra flere da Politihøgskolen avlyste de fysiske testene i fjorårets opptak. Blant dem som reagerte var Gunn Hege Høgberg, politibetjent ved Oslo politidistrikt og tidligere leder av PF Politistudentene. Hun uttalte at hun fryktet at dette vil være starten på en prosess med å kutte fysiske tester fra opptaket senere.
- Jeg mistenker at det er et ledd i å fase ut fysiske tester i opptaket. Dette vil i så fall undergrave hele yrket, og krav og forventninger publikum har til politiet. Jeg har fulgt prosessen rundt fysiske krav ved Politihøgskolen i flere år, blant annet som tidligere leder for PF-studentene. Når det blir lempet på krav i forbindelse med en ekstraordinær situasjon har det skjedd at det har blitt sånn etterpå også, sa Høgberg, da de fysiske testene ble avlyst i fjorårets opptak.
- Det blir hardere og hardere å stå ute i gata. Det holder ikke å bare ha lest og studert, du må være godt nok rustet fysisk og mentalt også, sa hun.
Også Jan Erik Solheim, innsatsleder i Troms og nestleder i PF Troms, var skeptisk til at de fysiske testene ikke skulle gjennomføres.
- Det er skummelt at de avlyser dem. Da er det lettere at det blir normen også ved senere opptak. Politihøgskolen har lempet mer og mer på de fysiske kravene de siste årene, og jeg legger merke til at ansatte reagerer på det. Som innsatsleder ser jeg at det er behov for at politiet er i fysisk god form. Er man i god fysisk form er også ofte den psykiske kapasiteten større, i stressende situasjoner, sa Solheim, i fjor.